Keresés
Close this search box.

Mindenkit várunk szombatra!

A szakszervezetek várnak minden magyar munkavállalót december 4-én 11 órára a Roosevelt térre, akinek nem tetszik, hogy a kormány több intézkedésével is átverte őket…

A Szakszervezetek Demonstrációs Bizottsága (amelynek a SZEF és több tagszervezete is tagja) hív és vár minden magyar munkavállalót 2010. december 4-én 11 órára a budapesti Roosevelt térre, hogy együtt tiltakozzunk a kormány emberek számára negatív intézkedésein. (Az eseményre hívó szórólap megtekinthető a csatolmányban is.)

Erről tartott ma közös sajtótájékoztatót a bizottságban résztvevő három szakszervezeti konföderáció (SZEF, MSZOSZ, Autonómok) elnöke, akik úgy vélik elérkezett az idő, hogy nyomatékot adjanak mondataiknak.

Varga László SZEF-elnök elmondta: a 2011-es költségvetés tervezete a közszolgálat tekintetében vagy nem egyáltalán nem emeli a támogatások mértékét, vagy az idei szinten tartja, vagyis az infláció mértékével mindenképpen csökken valamennyi ágazat jövő évi forrása.
Elfogadhatatlan az is, hogy a közszolgálatban dolgozók nettó bére csökkenjen jövőre, ezért a szakszervezetek legalább inflációkövető tarifaemelést követelnek. Természetesen elsősorban tárgyalni akarnak a kormánnyal, ezért is kérik, hogy mielőbb hívják össze az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács ülését.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke szerint azért most nyúlnak a nyomásgyakorlás eme keményebb eszközéhez, mert mostanában sokakban felvetődik a kérdés, hogy jogbiztonság van-e ma Magyarországon, vagy a kormány a kétharmados felhatalmazása birtokában mindent megtehet.
A kormány által a kampány időszakában még jelentősnek nevezett adócsökkentésről pedig kiderült, hogy a bérből és fizetésből élők 88 százaléka – változatlan bruttó bérek mellett – nettó szinten keresetcsökkenést szenved el jövőre.

Borsik János, az Autonómok elnöke is úgy látja, hogy a kormányzati kommunikációval szemben igazságtalan és aránytalan a 16 százalékos egykulcsos adórendszer, azonban sajnálják, hogy a kormány nem akar erről komoly vitát, tárgyalást folytatni a szakszervezetekkel.

Egyes sajtóhírekre reagálva mindhárom konföderáció vezető hangsúlyozta, hogy tiltakozásuknak nincs politikai oka, és emlékeztettek arra, hogy az előző kormány idején is felszólaltak, tiltakoztak, demonstráltak egyes kormányintézkedések ellen. (Varga László példaként hozta fel, hogy 2006-ban az akkor hivatalba lépő kormány által elfogadott konvergencia-program ellen tüntettek a szakszervezetek.)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Találkozó a belga nagykövettel

2024. február 15-én civil szervezetek és szakszervezetek képviselői lehetőséget kaptak arra, hogy találkozzanak Jeroen Vergeylen budapesti belga nagykövettel, aki az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Belgium célkitűzéseiről beszélt. A belga

Megemlékeztünk Somogyi Béláról

2024. február 16-án újból megemlékeztünk a becstelenül meggyilkolt Somogyi Béláról és Bacsó Béláról. Idén először 3 helyszínen, köztük egy városi sétával egybekötve igyekeztünk minél többet megtudni a korról és Józsefváros

A FERPA VB üléséről jelentjük

Jelentés a FERPA végrehajtó bizottság 2024 februári üléséről A FERPA (Nyugdíjasok és Idősek Európai Föderációja) Végrehajtó Bizottsága 2024 február 21-22-én tartotta meg soros ülését Brüsszelben, Hubert SCHWIND elnök vezetésével, Agostino