Mindenkit várunk szombatra!

A szakszervezetek várnak minden magyar munkavállalót december 4-én 11 órára a Roosevelt térre, akinek nem tetszik, hogy a kormány több intézkedésével is átverte őket…

A Szakszervezetek Demonstrációs Bizottsága (amelynek a SZEF és több tagszervezete is tagja) hív és vár minden magyar munkavállalót 2010. december 4-én 11 órára a budapesti Roosevelt térre, hogy együtt tiltakozzunk a kormány emberek számára negatív intézkedésein. (Az eseményre hívó szórólap megtekinthető a csatolmányban is.)

Erről tartott ma közös sajtótájékoztatót a bizottságban résztvevő három szakszervezeti konföderáció (SZEF, MSZOSZ, Autonómok) elnöke, akik úgy vélik elérkezett az idő, hogy nyomatékot adjanak mondataiknak.

Varga László SZEF-elnök elmondta: a 2011-es költségvetés tervezete a közszolgálat tekintetében vagy nem egyáltalán nem emeli a támogatások mértékét, vagy az idei szinten tartja, vagyis az infláció mértékével mindenképpen csökken valamennyi ágazat jövő évi forrása.
Elfogadhatatlan az is, hogy a közszolgálatban dolgozók nettó bére csökkenjen jövőre, ezért a szakszervezetek legalább inflációkövető tarifaemelést követelnek. Természetesen elsősorban tárgyalni akarnak a kormánnyal, ezért is kérik, hogy mielőbb hívják össze az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács ülését.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke szerint azért most nyúlnak a nyomásgyakorlás eme keményebb eszközéhez, mert mostanában sokakban felvetődik a kérdés, hogy jogbiztonság van-e ma Magyarországon, vagy a kormány a kétharmados felhatalmazása birtokában mindent megtehet.
A kormány által a kampány időszakában még jelentősnek nevezett adócsökkentésről pedig kiderült, hogy a bérből és fizetésből élők 88 százaléka – változatlan bruttó bérek mellett – nettó szinten keresetcsökkenést szenved el jövőre.

Borsik János, az Autonómok elnöke is úgy látja, hogy a kormányzati kommunikációval szemben igazságtalan és aránytalan a 16 százalékos egykulcsos adórendszer, azonban sajnálják, hogy a kormány nem akar erről komoly vitát, tárgyalást folytatni a szakszervezetekkel.

Egyes sajtóhírekre reagálva mindhárom konföderáció vezető hangsúlyozta, hogy tiltakozásuknak nincs politikai oka, és emlékeztettek arra, hogy az előző kormány idején is felszólaltak, tiltakoztak, demonstráltak egyes kormányintézkedések ellen. (Varga László példaként hozta fel, hogy 2006-ban az akkor hivatalba lépő kormány által elfogadott konvergencia-program ellen tüntettek a szakszervezetek.)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és