Egyeztetés nélkül nincs megállapodás

A SZEF elnöke az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorának volt a vendége, amelyben Közszolgálati Demonstrációs Bizottság múlt heti megalakulásának előzményeiről, körülményeiről és következményeiről beszélt…

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke 2010. november 24-én, szerdán az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorának volt a vendége, amelyben Közszolgálati Demonstrációs Bizottság múlt heti megalakulásának előzményeiről, körülményeiről és következményeiről beszélt.

Mint mondta: a közszolgálati munkavállalók 82 százalékát hátrányosan érintik a jövő évi adó-és járulékváltozások, mivel olyan keresetsávba tartoznak, hogy ha nincs az adóalap-csökkentés szempontjából figyelembe vehető gyermekük, akkor csökken jövőre a bérük.
Ezért is döntött úgy a SZEF két másik szakszervezeti konföderációval (az Autonóm Szakszervezeti Szövetséggel és az MSZOSZ-szel) és azok tagszervezeteivel közösen, hogy demonstrációs bizottságot alakítanak.

Arra a kérdésre, hogy a kormányzat folytat-e egyeztetéseket a szakszervezetekkel, az elnök úr elmondta: a költségvetéssel kapcsolatban egyetlen alkalommal tárgyalt a kormány az Országos Érdekegyeztető Tanács keretén belül a szakszervezetekkel, de a véleményüket, javaslataikat nem vette figyelembe. Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács legutóbbi ülésén pedig szinte valamennyi felvetésükre elutasítóan reagáltak a kormányzat illetékesei, vagy nem kaptak választ kérdéseikre a szakszervezetek.
Ettől függetlenül a SZEF továbbra is kész a tárgyalások folytatására, mivel Varga László véleménye, tapasztalata szerint egyeztetés nélkül nem látnak lehetőséget a megállapodásra. Az esetleges demonstrációval is – amelynek megtartásáról csütörtökön döntenek – a tárgyalásokat és kompromisszumos megoldás lehetőségét szeretnék elérni.

Arra a riporteri felvetésre, hogy a közszolgálati dolgozók hajlandóak-e tüntetni, vagy úgy érzik, hogy nekik is ki kell venniük a részüket a válság leküzdéséből fakadó terhekből, az elnök úr azt válaszolta, hogy 2006 óta a közszolgálat minden munkavállalója és a közintézmények működése a folyamatos megszorítást, a folyamatos keresetcsökkenést és bércsökkentést éli meg, amit csak tetőzött a 2008-as válság. Habár a kormány úgy kommunikálja, hogy a bérek 2011-ben csupán a 2010-es szinten fognak maradni, ezzel szemben a legnagyobb feszültséget a munkavállalók között éppen az okozza, hogy a közszférában már negyedik éve, 2007 óta vannak befagyasztva a bérek, ami mintegy 30 százalékos reálbér-eróziót jelenthet a jövő év közepére, ha a helyzet változatlan marad.

Az interjú teljes egészében meghallgatható az alábbi linken: http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/itthon/varga-minden-tipusu-tiltakozasra-keszek-a-kozszolgak.html

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a