Egyeztetés nélkül nincs megállapodás

A SZEF elnöke az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorának volt a vendége, amelyben Közszolgálati Demonstrációs Bizottság múlt heti megalakulásának előzményeiről, körülményeiről és következményeiről beszélt…

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke 2010. november 24-én, szerdán az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorának volt a vendége, amelyben Közszolgálati Demonstrációs Bizottság múlt heti megalakulásának előzményeiről, körülményeiről és következményeiről beszélt.

Mint mondta: a közszolgálati munkavállalók 82 százalékát hátrányosan érintik a jövő évi adó-és járulékváltozások, mivel olyan keresetsávba tartoznak, hogy ha nincs az adóalap-csökkentés szempontjából figyelembe vehető gyermekük, akkor csökken jövőre a bérük.
Ezért is döntött úgy a SZEF két másik szakszervezeti konföderációval (az Autonóm Szakszervezeti Szövetséggel és az MSZOSZ-szel) és azok tagszervezeteivel közösen, hogy demonstrációs bizottságot alakítanak.

Arra a kérdésre, hogy a kormányzat folytat-e egyeztetéseket a szakszervezetekkel, az elnök úr elmondta: a költségvetéssel kapcsolatban egyetlen alkalommal tárgyalt a kormány az Országos Érdekegyeztető Tanács keretén belül a szakszervezetekkel, de a véleményüket, javaslataikat nem vette figyelembe. Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács legutóbbi ülésén pedig szinte valamennyi felvetésükre elutasítóan reagáltak a kormányzat illetékesei, vagy nem kaptak választ kérdéseikre a szakszervezetek.
Ettől függetlenül a SZEF továbbra is kész a tárgyalások folytatására, mivel Varga László véleménye, tapasztalata szerint egyeztetés nélkül nem látnak lehetőséget a megállapodásra. Az esetleges demonstrációval is – amelynek megtartásáról csütörtökön döntenek – a tárgyalásokat és kompromisszumos megoldás lehetőségét szeretnék elérni.

Arra a riporteri felvetésre, hogy a közszolgálati dolgozók hajlandóak-e tüntetni, vagy úgy érzik, hogy nekik is ki kell venniük a részüket a válság leküzdéséből fakadó terhekből, az elnök úr azt válaszolta, hogy 2006 óta a közszolgálat minden munkavállalója és a közintézmények működése a folyamatos megszorítást, a folyamatos keresetcsökkenést és bércsökkentést éli meg, amit csak tetőzött a 2008-as válság. Habár a kormány úgy kommunikálja, hogy a bérek 2011-ben csupán a 2010-es szinten fognak maradni, ezzel szemben a legnagyobb feszültséget a munkavállalók között éppen az okozza, hogy a közszférában már negyedik éve, 2007 óta vannak befagyasztva a bérek, ami mintegy 30 százalékos reálbér-eróziót jelenthet a jövő év közepére, ha a helyzet változatlan marad.

Az interjú teljes egészében meghallgatható az alábbi linken: http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/itthon/varga-minden-tipusu-tiltakozasra-keszek-a-kozszolgak.html

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és