Demonstrációs bizottságot alakított a SZEF

A SZEF, az Autonómok és az MSZOSZ demonstrációs bizottságot alakított, hogy tiltakozzanak a kormány közszolgálati munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedései ellen…

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma keddi ügyvivő testületi ülésén eldöntötte: demonstrációs bizottságot alakítanak, hogy kifejezzék az elmúlt hónapok kormányzati döntései elleni elégedetlenségüket és nyomatékosítsák a kormánnyal való tárgyalásokon kifejtett kéréseiket. A fordulópont az Országos Érdekegyeztető Tanács hétfői ülése volt, amelyen kiderült, hogy a kormány „semmilyen elmozdulást nem akar a benyújtott költségvetési tervezethez képest”. Ez pedig azt jelenti, hogy jövőre az idei szinten maradna a nominális kereset, így a keresetek reálértéke visszazuhan a 2002 előtti szintre.

A demonstrációs bizottsághoz csatlakozott a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és tagszervezetei, valamint az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége és tagszervezetei, de a SZEF továbbra is vár minden más szakszervezetet, amely egyetért céljaikkal.

Fehér József, a SZEF alelnöke és az MKKSZ főtitkára a demonstrációs bizottság megalakulását bejelentő mai sajtótájékoztatón elmondta:

  • tiltakoznak az ellen, hogy a 2011-es költségvetés tervezete szerint a 2007 óta befagyasztott közszolgálati bértáblák jövőre is változatlanok maradjanak. Mivel az eddigi számokból egyértelműen látszik, hogy a 2011-es költségvetésnek a közszféra lesz az egyik legnagyobb vesztese. (Később elmondta: a tarifarendszerek illetményeinek 1 százalékos emeléséhez 14,8 milliárd forintra lenne szükség.)
  • tiltakoznak a közszolgálati munkavállalókat hátrányosan érintő és alkotmányosan is aggályos jogszabályok ellen (indoklás nélküli elbocsátások, 98 százalékos különadó).
  • tiltakoznak az ellen, hogy a jövő évi adó-és járulékváltozásoknak köszönhetően az általuk képviselek 81 százalékának csökken jövőre a fizetése, mivel ennyien keresnek bruttó 280 ezer forint alatt. (A családi kedvezmény nincs benne a számításokban, mert a szakszervezetek véleménye szerint nem lehet összemosni a munkajövedelmeket és a szociális kedvezményeket.)
  • tiltakoznak az ellen, hogy az elmúlt évek drasztikus létszámleépítés után megint meg akarják nyirbálni a teljesítőképessége határán lévő, végletekig kizsigerelt közszféra létszámát.

Ahogyan Varga László, a SZEF elnöke fogalmazott: a munkavállalóknak elegük van abból, hogy a mindenkori politika pazarlónak mondja a közszféra egészét, és elegük van abból, hogy olyan jogszabály-módosítások zajlanak, amelyek nem csak anyagi, hanem erkölcsi értelemben is megalázzák a munkavállalókat.

Ezért akár hajlandóak drasztikusabb nyomásgyakorló eszközöket is igénybe venni, készek akár egy december eleji demonstrációra is. Azonban azt hozzátette: nem cél a demonstráció, csak eszköz arra, hogy elfogadható megállapodás jöjjön létre a kormánnyal, hiszen a tárgyalásokat természetesen folytatni akarják.

A sajtótájékoztatón jelenlévő Borsik János, az Autonómok elnöke szerint a 16 százalékos egykulcsos adó „igazságtalan és aránytalan”, de az általa képviselt szakszervezetek nem értenek egyet a magán-nyugdíjpénztári rendszer tervezett átalakításával sem.

Bárdos Judit, a SZEF elnöke és a BRDSZ főtitkára sérelmezte, hogy a kormány számos döntésével provokálja a rendvédelmi szerveknél dolgozókat, példa erre a 2006-os zavargások ügyében hozott ítéletek semmisségét kimondó törvénymódosítás.

Boros Péterné, az MKKSZ alelnöke szerint nem tudni, hogy amennyiben lesz demonstráció, hányan fognak részt venni rajta, mivel a munkavállalók közül sokan félnek, azonban sokakban munkál az elkeseredettség és az elszántság is.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Október 1. Az idősek világnapja

Az ENSZ Közgyűlése 1991-ben határozott arról, hogy október elsejét az idősek világnapjává nyilvánítja. A cél az volt, hogy felhívják a világ figyelmét az idősekre annak érdekében, hogy méltányos életkörülmények között

ILO 100 – és egy holnapi határidő

Dr. Agg Géza Magyarország ILO tagságának centenáriumára Az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) az első világháború befejezése után a szakszervezetek sürgetésére a versailles-i békeszerződés XIII. fejezetében lefektetett elvek alapján 1919. június

Beszámoló a NYOK nyári képzéséről

A Nyugdíjasok Országos Képviselete augusztus 30-án Zamárdiban nagyon tartalmas programmal értekezletet rendezett a szervezet tagjainak. Tekintettel arra, hogy a SZEF Nyugdíjas Választmánya is tagja a NYOK-nak ezért mi is résztvevők

A SZEF elnöke az EVDSZ vendége volt

2022. augusztus 27-én Csóti Csaba, a SZEF elnöke az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) vendége volt az EVDSZ családi napján. A kötelen beszélgetések során az EVDSZ egyes vezető tisztségviselőivel elsősorban a