Alkotmánybírósághoz fordul a SZEF

Amennyiben a Parlament elfogadja azt a törvénymódosítást, amely révén az önkormányzati köztisztviselőket is indoklás nélkül lehetne elbocsátani, a SZEF Alkotmánybíróságon támadja majd meg a rendelkezést…

A jövő évi költségvetés sarokszámainak ismertetése után nyilvánvalóvá vált: 25-30 ezer, de akár 50 ezer közszférában dolgozó szakembertől is megválna jövőre a kormány. Ráadásul Kósa Lajos, Tarlós István és Kovács Zoltán önálló képviselői indítványként benyújtott javaslata arra is lehetőséget teremt, hogy jövőre nemcsak a központi államigazgatásban, hanem az önkormányzatoknál is indoklás nélkül bocsássák el a köztisztviselőket.
Emellett a jövőben el kellene bocsátani mindenkit, akinek a munkahelye jogutód nélkül megszűnik, s menesztenék azt a vezetőt is, akinek a vezetői megbízatását visszavonták, és foglalkoztatására más köztisztviselői munkakörben nincs lehetőség.
De törölnék azokat a törvényi passzusokat is, amely szerint a csoportos leépítés előtt egyeztetni kell az érdekképviseletekkel, s a nagyobb arányú létszámcsökkentésről az érintetteket legalább harminc nappal előbb kötelező tájékoztatni, miként a foglalkoztatási hatóságot – a munkaügyi központot – is. A módosítás következményeként még azokat is rapid módon meneszthetnék, akik amúgy felmentési tilalom hatálya alatt állnak, mert például betegszabadságon vannak.

A három fideszes politikus a közalkalmazotti törvényt is módosítaná, mivel az szerintük jelenleg indokolatlanul tesz különbséget az egyes – megbízott, illetve kinevezett – vezetői posztok között. Egyben javasolják, hogy a vezetői kinevezések minden esetben határozott időre, legfeljebb öt évre szóljanak.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma azonnal jelezte: az Alkotmánybírósághoz fordul, ha a parlament elfogadja az indoklás nélküli elbocsátást bővítő fideszes indítványt.
Varga László, a SZEF elnöke szerint a törvénymódosítás célja, hogy ha egy köztisztviselőt politikailag vállalhatatlannak tartanak – szakmai munkájától függetlenül –, minél egyszerűbben, gyorsabban és a lehető legkisebb költséggel elbocsáthassák.
Véleménye szerint az elbocsátásra váró kollégák többségénél nincs szakmai indoka az elbocsátásnak, azonban a törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy az érintettek a kirúgás után ne fordulhassanak jogorvoslatért a munkaügyi bírósághoz.

A SZEF a törvénymódosítás napvilágra kerülésének napján közleményben is tiltakozott a tervezett intézkedések ellen. A közlemény itt olvasható: http://www.szef.hu/hirek/kozlemeny-20101030.

Az elnök úr a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által bejelentett 25-35 ezres létszámleépítéssel kapcsolatban pénteken nyilatkozott a Magyar Televízió Híradójának is, amelynek elmondta: mindenképpen beszélni, egyeztetni kellene az ellátandó feladatokról és egy, nem a költségvetési kényszerekből fakadó államreformról. (A videó megtekinthető az alábbi linken: http://videotar.mtv.hu/Videok/2010/10/30/19/Benyujtotta_a_kormany_a_koltsegvetest.aspx)

Az indoklás nélküli elbocsátás önkormányzati köztisztviselőkre való kiterjesztéséről a vasárnapi MTV Híradó kérdezte Varga Lászlót, aki itt jelentette be: elfogadása esetén Alkotmánybíróságon támadják majd meg a rendelkezést. (A videó megtekinthető az alábbi linken: http://videotar.mtv.hu/Videok/2010/10/31/19/Nem_mindig_kellene_indoklas_az_elbocsatasokhoz.aspx)

A tv2 ma reggeli műsorában, a Mokkában pedig megerősítette: a kormánytisztviselői törvényben foglalt, indoklás nélküli elbocsátást lehetővé tevő passzus miatt már beadványt nyújtottak be az Alkotmánybírósághoz, és a Köztisztviselők jogállásáról szóló törvény ilyen módosítása esetén szintén ehhez az eszközhöz nyúlnak, mivel a Magyarország által is aláírt nemzetközi szerződések tiltják ezt. Úgy látja: komoly ellentmondás van a rendszerben, mivel a jogszabályok által előírt feladatok évek óta nőnek, miközben a közszolgálatban dolgozók számát és a feladatok ellátására fordítható forrásokat folyamatosan csökkentik.
Ezért szerinte az átalakítások legnagyobb vesztesei a közszolgáltatásokat igénybevevő állampolgárok lesznek. (A videó megtekinthető az alábbi linken: http://tv2.hu/mokka/video/35-ezer-ember-kerulhet-az-utcara)

Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára a Népszabadságnak nyilatkozva elmondta: nem érti, miért üldözi ilyen hihetetlen elszántsággal a saját apparátusát a Fidesz-kormány. Szerinte mindez egy jól felépített folyamat része, ami a közszolgálat „leszalámizását” szolgálja. Úgy látja: paradigmaváltás tanúi lehetünk, és az üzenet mindenkinek szól: a Fidesznek nem jól képzett, ugyanakkor a mindenkori kormány iránti kötelező lojalitást tanúsító közszolgákra, hanem pártkatonákra van szüksége.

Forrás: MTI, MTV Híradó, tv2, Népszabadság, Népszava

Korábbi, ehhez kapcsolódó hírünk:
Kiterjesztik az indoklás nélküli felmondást?, 2010. október 30.
Tovább fogyókúráztatja magát az állam, 2010. október 25.
Lesz leépítés jövőre a közszolgálatban, 2010. október 22.
Nem lehet tovább fogyókúráztatni a közszférát, 2010. október 14.
Elfogadhatatlan a további közszolgálati létszámcsökkentés, 2010. október 13.
5-10 százalékos közszolgálati leépítés várható jövőre?, 2010. október 12.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a