Nem lehet tovább fogyókúráztatni a közszférát

A SZEF elnöke és alelnökei sajtótájékoztatón ismertették véleményüket a kormány elbocsátási terveivel kapcsolatban, valamint bemutatták a nyugdíjtörvény módosítására irányuló szakmai javaslatukat is…

Varga László, a SZEF elnöke, valamint Galló Istvánné, Fehér József és Lázár András alelnökök sajtótájékoztatót tartottak, amelyen elfogadhatatlannak nevezték a közszférában várható további 5-10 százalékos létszámcsökkentést, és érdekegyeztetést sürgettek a kormánnyal.

Varga László érthetetlen és elfogadhatatlan nevezte, hogy az évek óta sarcolt közszolgáltatások egyes területeit újabb létszámcsökkentéssel fenyegessék. Úgy látják: a 680 ezer fős közszféra már nem alkalmas további “fogyókúráztatásra”; az újabb létszámleépítésekkel vagy forráskivonásokkal lényegében kiéheztetnék a közszférát, az elbocsátások feladat-ellátási, működőképességi problémákat is okozhatnak egyes ágazatokban.

Mint az elnök úr fogalmazott: a közszférán nemcsak a központi igazgatásban dolgozókat kell érteni, hanem például a “végletekig kizsigerelt” szociális munkásokat vagy az egészségügyben, közoktatásban dolgozókat, akiknek áldozatos munkája és felelősségtudata nélkül már jelen pillanatban sem működnének a nagy állami ellátórendszerek.

Fehér József, a SZEF alelnöke arra emlékeztetett, hogy a közszféra ellehetetlenítése 2006-ban kezdődött, mivel míg 2005-ben még 850 ezren dolgoztak a szférában, mára ez a szám 680 ezerre csökkent. Tovább rontja a szféra és a benne dolgozók helyzetét, hogy a 2002-es nagyobb arányú (de nem 50 százalékos, ahogyan az gyakorta megjelenik a sajtóban) béremelés az elmúlt nyolc évben lényegében eltűnt, és mára a reálkeresetek a 2002-es szintre estek vissza.

Az alelnök úr a sajtótájékoztatón azt is elmondta: mint a kormányalakítás óta eltelt hónapokban már többször, ismét azt kérik Matolcsy György nemzetgazdasági minisztertől, hívja össze az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsot, mivel a szociális partnerekkel való egyeztetés törvényben előírt kötelezettség. Ha továbbra sem kapnak választ megkeresésükre, nem zárják ki demonstrációk vagy sztrájk lehetőségét sem, azonban elsősorban természetesen tárgyalni szeretnének a kormányzat képviselőivel, mivel a szakszervezetek és az általuk képviselt munkavállalók is a sikeres kormányzásban és országban érdekeltek.

A SZEF elnöke és alelnöke röviden ismertette a konföderáció szakmai javaslatát is a nyugdíjrendszer hatályos szabályainak módosítására. Emlékezetes: a SZEF népi kezdeményezést indított azért, hogy az Országgyűlés tárgyalja újra a nyugdíj-korhatár 62-ről 65 évre emelését. A sikeres aláírásgyűjtésnek köszönhetően rövidesen az Országgyűlés elé kerül a kérdés, s az érdemi vitához szeretnének szakmai javaslatokkal kívánnak élni. (A javaslat csatoltan az oldal alján letölthető.)

Varga László az újságíróknak azt is bejelentette, hogy a SZEF Ügyvivő Testületének keddi döntése értelmében félmillió forinttal támogatják a vörösiszap-katasztrófa áldozatait, az összeget már át is utaltak a Magyar Kármentő Alap számlájára, de emellett tagszervezeteivel együtt károsult szakszervezeti tagjaiknak rendeznek gyűjtést külön is.

Forrás: MTI

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és