Keresés
Close this search box.

Nem lehet tovább fogyókúráztatni a közszférát

A SZEF elnöke és alelnökei sajtótájékoztatón ismertették véleményüket a kormány elbocsátási terveivel kapcsolatban, valamint bemutatták a nyugdíjtörvény módosítására irányuló szakmai javaslatukat is…

Varga László, a SZEF elnöke, valamint Galló Istvánné, Fehér József és Lázár András alelnökök sajtótájékoztatót tartottak, amelyen elfogadhatatlannak nevezték a közszférában várható további 5-10 százalékos létszámcsökkentést, és érdekegyeztetést sürgettek a kormánnyal.

Varga László érthetetlen és elfogadhatatlan nevezte, hogy az évek óta sarcolt közszolgáltatások egyes területeit újabb létszámcsökkentéssel fenyegessék. Úgy látják: a 680 ezer fős közszféra már nem alkalmas további “fogyókúráztatásra”; az újabb létszámleépítésekkel vagy forráskivonásokkal lényegében kiéheztetnék a közszférát, az elbocsátások feladat-ellátási, működőképességi problémákat is okozhatnak egyes ágazatokban.

Mint az elnök úr fogalmazott: a közszférán nemcsak a központi igazgatásban dolgozókat kell érteni, hanem például a “végletekig kizsigerelt” szociális munkásokat vagy az egészségügyben, közoktatásban dolgozókat, akiknek áldozatos munkája és felelősségtudata nélkül már jelen pillanatban sem működnének a nagy állami ellátórendszerek.

Fehér József, a SZEF alelnöke arra emlékeztetett, hogy a közszféra ellehetetlenítése 2006-ban kezdődött, mivel míg 2005-ben még 850 ezren dolgoztak a szférában, mára ez a szám 680 ezerre csökkent. Tovább rontja a szféra és a benne dolgozók helyzetét, hogy a 2002-es nagyobb arányú (de nem 50 százalékos, ahogyan az gyakorta megjelenik a sajtóban) béremelés az elmúlt nyolc évben lényegében eltűnt, és mára a reálkeresetek a 2002-es szintre estek vissza.

Az alelnök úr a sajtótájékoztatón azt is elmondta: mint a kormányalakítás óta eltelt hónapokban már többször, ismét azt kérik Matolcsy György nemzetgazdasági minisztertől, hívja össze az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsot, mivel a szociális partnerekkel való egyeztetés törvényben előírt kötelezettség. Ha továbbra sem kapnak választ megkeresésükre, nem zárják ki demonstrációk vagy sztrájk lehetőségét sem, azonban elsősorban természetesen tárgyalni szeretnének a kormányzat képviselőivel, mivel a szakszervezetek és az általuk képviselt munkavállalók is a sikeres kormányzásban és országban érdekeltek.

A SZEF elnöke és alelnöke röviden ismertette a konföderáció szakmai javaslatát is a nyugdíjrendszer hatályos szabályainak módosítására. Emlékezetes: a SZEF népi kezdeményezést indított azért, hogy az Országgyűlés tárgyalja újra a nyugdíj-korhatár 62-ről 65 évre emelését. A sikeres aláírásgyűjtésnek köszönhetően rövidesen az Országgyűlés elé kerül a kérdés, s az érdemi vitához szeretnének szakmai javaslatokkal kívánnak élni. (A javaslat csatoltan az oldal alján letölthető.)

Varga László az újságíróknak azt is bejelentette, hogy a SZEF Ügyvivő Testületének keddi döntése értelmében félmillió forinttal támogatják a vörösiszap-katasztrófa áldozatait, az összeget már át is utaltak a Magyar Kármentő Alap számlájára, de emellett tagszervezeteivel együtt károsult szakszervezeti tagjaiknak rendeznek gyűjtést külön is.

Forrás: MTI

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Csóti Csaba a Klubrádióban

Csóti Csaba volt a Klubrádió Szolidaritás című műsorának a vendége. A SZEF elnöke a szakszervezeti oktatásról, valamint a közszféra helyzetéről beszélgetett a műsorvezető Selmeci Jánossal. Meghallgatom a a Klubrádió Szolidarítás

SZEF alapszintű oktatás 2. csoport zárónap

Szervezkedő munkavédelem a közszférában. 2024. március 9-én ezzel a témával zárult az alapszintű képzési programunk. “Nem is tudtam, hogy ilyen izgalmas a munkavédelem. Feszélyezett eddig, hogy nincs elég tudásom, de

Megjelent az EGSZB Munkavállalói csoportjának a kiadványa

A SZEF elkötelezett az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) prioritási dokumentumában megfogalmazott célok elérése tekintetében. A most közzétett kiadvány különösen fontos, hiszen az EU soros elnökségét 2024 második felétől