Az OÉT kiüresítésére készül a kormány?

Az Országos Érdekegyeztető Tanács feladat- és hatáskörének teljes átalakítására készül a kormány, amely a jövőben a Nemzeti Konzultációs Tanács keretén belül képzeli el az érdekegyeztetést…

A Népszabadság információi szerint az Országos Érdekegyeztető Tanács feladat- és hatáskörének teljes átalakítására, nevének megváltoztatására, tehát lényegében az OÉT megszüntetésére készül az Orbán-kormány. Habár az OÉT-ről szóló törvény módosításához várja a szakszervezetek és a munkaadók javaslatait is, azonban a kormányalakítás utáni első, szeptember 20-i ülésen Orbán Viktor miniszterelnök azt is nyilvánvalóvá tette az oldalak számára, hogy ha az áprilisban hozott választói akarat ütközik az OÉT-ben kötött korábbi megállapodásokkal, akkor „nekünk a parlamenti választáson kinyilvánított választói akaratot kell elsődlegesnek tekinteni”.

A lap szerint kormányon belül már dolgoznak az új törvény előkészítésén, amely teljesen átalakítja a kormány és a társadalmi partnerek egyeztetését, a jelenlegi elképzelés szerint megváltoztatják az OÉT nevét, összetételét, feladat- és hatáskörét. A tervek szerint az OÉT lényegében megszűnne, beolvadna egy új fórumba, amelynek alapját a Fidesz által ellenzékben kialakított egyeztetési fórum, a nemzeti konzultációs sorozat, a Nemzeti Konzultációs Testület vagy a Nemzeti Konzultációs Tanács jelentheti majd.

Az elképzelések szerint az OÉT jelenlegi oldalát, a munkavállalóit és munkaadóit képviselő szervezetek a legkülönbözőbb társadalmi szervezetekkel, értelmiségi társaságokkal, az önkormányzatokat képviselő szervezetekkel együtt kapnának meghívást az új nemzeti konzultációs testületbe, amelyet a kormány meghatározott időszakonként tájékoztatna az előtte álló legfontosabb feladatokról.

E testület véleményt mondhatna a kormány javaslatairól, a költségvetésről vagy adótörvényekről, de nem lenne beleszólása a munka világát érintő törvény-előkészítésbe, a magánszektor éves bérajánlásába, valamint az éves minimálbér meghatározásába, tehát éppen azokba az ügyekbe, amelyek jelenleg az OÉT legfontosabb jogkörei.

Forrás: Népszabadság

Korábbi, ehhez kapcsolódó cikkünk:
Nincs nemzeti együttműködés az OÉT nélkül, 2010. szeptember 21.
Összehívták az OÉT-et, 2010. szeptember 14.
Már 108 napja…, 2010. szeptember 13.
A hatályos törvények szerint működtesse a kormány az OÉT-et, 2010. szeptember 9.
Írásbeli konzultáció az új módi?, 2010. szeptember 1.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja.

A SZEF delegáltja vezeti az OMB Munkavállalói oldalát

Dudás Katalint, a SZEF delegáltját választották meg az Országos Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói oldal ügyvivőjének. Dudás Katalin évek óta segíti a közszolgáltatásokban működő szakszervezetek munkáját, és emellett rendszeresen adja át tudását

A jobb élet reményében – Konferencia meghívó

A jobb élet reményében A kiszámíthatóságtól a munka és magánélet egyensúlyáig – az EU követelmények három tagállam jogharmonizációja tükrében Helyszín: Benczúr Hotel (1068 Budapest, Benczúr u. 35.) Időpont: 2023.03.23. Tovább