Keresés
Close this search box.

Az OÉT kiüresítésére készül a kormány?

Az Országos Érdekegyeztető Tanács feladat- és hatáskörének teljes átalakítására készül a kormány, amely a jövőben a Nemzeti Konzultációs Tanács keretén belül képzeli el az érdekegyeztetést…

A Népszabadság információi szerint az Országos Érdekegyeztető Tanács feladat- és hatáskörének teljes átalakítására, nevének megváltoztatására, tehát lényegében az OÉT megszüntetésére készül az Orbán-kormány. Habár az OÉT-ről szóló törvény módosításához várja a szakszervezetek és a munkaadók javaslatait is, azonban a kormányalakítás utáni első, szeptember 20-i ülésen Orbán Viktor miniszterelnök azt is nyilvánvalóvá tette az oldalak számára, hogy ha az áprilisban hozott választói akarat ütközik az OÉT-ben kötött korábbi megállapodásokkal, akkor „nekünk a parlamenti választáson kinyilvánított választói akaratot kell elsődlegesnek tekinteni”.

A lap szerint kormányon belül már dolgoznak az új törvény előkészítésén, amely teljesen átalakítja a kormány és a társadalmi partnerek egyeztetését, a jelenlegi elképzelés szerint megváltoztatják az OÉT nevét, összetételét, feladat- és hatáskörét. A tervek szerint az OÉT lényegében megszűnne, beolvadna egy új fórumba, amelynek alapját a Fidesz által ellenzékben kialakított egyeztetési fórum, a nemzeti konzultációs sorozat, a Nemzeti Konzultációs Testület vagy a Nemzeti Konzultációs Tanács jelentheti majd.

Az elképzelések szerint az OÉT jelenlegi oldalát, a munkavállalóit és munkaadóit képviselő szervezetek a legkülönbözőbb társadalmi szervezetekkel, értelmiségi társaságokkal, az önkormányzatokat képviselő szervezetekkel együtt kapnának meghívást az új nemzeti konzultációs testületbe, amelyet a kormány meghatározott időszakonként tájékoztatna az előtte álló legfontosabb feladatokról.

E testület véleményt mondhatna a kormány javaslatairól, a költségvetésről vagy adótörvényekről, de nem lenne beleszólása a munka világát érintő törvény-előkészítésbe, a magánszektor éves bérajánlásába, valamint az éves minimálbér meghatározásába, tehát éppen azokba az ügyekbe, amelyek jelenleg az OÉT legfontosabb jogkörei.

Forrás: Népszabadság

Korábbi, ehhez kapcsolódó cikkünk:
Nincs nemzeti együttműködés az OÉT nélkül, 2010. szeptember 21.
Összehívták az OÉT-et, 2010. szeptember 14.
Már 108 napja…, 2010. szeptember 13.
A hatályos törvények szerint működtesse a kormány az OÉT-et, 2010. szeptember 9.
Írásbeli konzultáció az új módi?, 2010. szeptember 1.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.