Keresés
Close this search box.

Írásbeli konzultáció az új módi?

A kormány írásban várja az oldalak javaslatait az Országos Érdekegyeztető Tanács átalakításával kapcsolatban…

Egyéni képviselők vagy akár a kormány által az Országgyűlésnek benyújtott, majd legtöbb esetben egyeztetés nélkül el is fogadott törvénytervezetekkel kapcsolatban a szakszervezeti konföderációk (de a munkáltatói szövetségek is) többször is kezdeményezték az Országos Érdekegyeztető Tanács összehívását, azonban mindössze egy levelet kaptak Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkártól. Eszerint amíg nem kerül sor az érdekegyeztető fórum összehívására, a kormány levélben várja az oldalak törvényjavaslatokra vonatkozó észrevételeit.

A munkavállalói oldal akkor egységesen úgy döntött: oldalként nem reagálnak írásban egyetlen tervezetre sem, hanem továbbra is arra kérik Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert – akinek tárcájához a jelenlegi kormánystruktúrában az országos érdekegyeztetés tartozik –, hogy az OÉT keretén belül folytassa le a megfelelő egyeztetéseket a szociális partnerekkel.

A fórum összehívását kilátásba helyező többszöri időpont-módosítás után a nemzetgazdasági tárca a héten írásbeli konzultációt kezdeményezett a munkavállalói és a munkáltatói szervezetekkel az Országos Érdekegyeztető Tanács további működési koncepciójával kapcsolatban, mivel a kormány az eddiginél hatékonyabb, gyorsabb és olcsóbb érdekegyeztetési rendszert képzel el. A minisztériumban szeptember 25-ig várják az oldalak javaslatait, s csak ezután hívnák össze az országos szociális párbeszéd egyik legfontosabb fórumát.

A szakszervezetek azonban mielőbb össze szeretnék hívni az OÉT ülését, mivel a jövő évi költségvetés tervezetéről, valamint az október 31-ig benyújtandó jövő évi bruttó keresetnövekedési ajánlásról mindenképpen konzultálnia kell a kormánynak a társadalmi partnerekkel. A munkaadók pedig az adótörvények változásáról egyeztetnének, s arra emlékeztetnek: az OÉT összehívása nem „kegy gyakorlása”, hanem a kormány törvényi kötelessége.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Megemlékeztünk Somogyi Béláról

2024. február 16-án újból megemlékeztünk a becstelenül meggyilkolt Somogyi Béláról és Bacsó Béláról. Idén először 3 helyszínen, köztük egy városi sétával egybekötve igyekeztünk minél többet megtudni a korról és Józsefváros