Négymillió forint felett érvényes csak a 98 százalékos adó?

A végkielégítésekre kivetett 98 százalékos különadó a törvény hatályos szövege szerint csak 4 millió forint felett tekinti jó ízlésbe ütközőnek a kapott pénzt…

Habár a kormány többször hangoztatott szándéka, hogy a közszférában dolgozók kétmillió forintot meghaladó végkielégítésére 98 százalékos adót vessen ki, adószakértők szerint azonban a most megjelent, év elejéig visszamenőleges hatályú többletadóról szóló törvény betűje szerint akár négymillió forintot is hazavihetnek végkielégítésként a dolgozók úgy, hogy a felvett összeg ne 98 százalékkal adózzon.

Mivel úgy is lehet értelmezni a jogszabályt, hogy az elküldött személynek kétszer kétmillió forint feletti – egyszer a hatvan napon belüli, majd az azon túli – jövedelmét terheli csak a különadó. Ez pedig azt jelenti, hogy a Fidesz a duplájára emelte az adómentes sávot, és számos extra adózás alóli kivételt (például a szabadságmegváltást vagy egyes jutalomtípusokat) is beiktatott.

Azonban továbbra is alkotmányellenesnek tartja több adószakértő is a visszamenőleges hatályt, mivel a 98 százalékos elvonás egyenlő a jövedelem elkobzásával.

Falusi Andrea, a SZEF munkajogásza a Népszavának nyilatkozva elmondta: teljesen mindegy, hogy a Fidesz mekkora javadalmazást tart „jó ízlésbe ütközőnek”, a végkielégítések ilyen módon történő megadóztatása alkotmányellenes, ugyanis egy tollvonással több tízezer embert megfoszt a nekik járó végkielégítéstől. Ezért a szakszervezetek várhatóan az Alkotmánybírósághoz fordulnak majd a jogszabály megsemmisítése érdekében.

Forrás: Népszava

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF Oktatási programja

KURZUSOK CÉLCSOPORT KOMPETENCIA KIMENET Alapszint Bizalmik és bizalmi jelöltek Érdeklődjön a közösségi érdekérvényesítés iránt Segítőkész Jó szervezőkészség Következetes Szakmájában elismert Csapatjátékos Képes legyen a saját közösségét megszervezni és demokratikusan működtetni. Ismerje