Beadták a szakszervezetek az alkotmánybírósági beadványukat

A közszolgálati dolgozókat képviselő szakszervezetek sajtótájékoztatón jelentették be: alkotmánybírósághoz fordulnak a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvénnyel kapcsolatban…

Alkotmánybírósághoz fordulnak a közszolgálati dolgozók szakszervezetei a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény két rendelkezése: az indoklás nélküli felmondásra, illetve a két hónapos felmondási időre vonatkozó szabályozás miatt.

Ezt mai közös sajtótájékoztatóján jelentette be Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke, Dr. Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke, Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, Dr. Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára, Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára és Lázár András, a Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke.

Emlékezetes: az Országgyűlés kedden fogadta el a több tízezer köztisztviselőt hátrányosan érintő és jövő hétfőn hatályba lépő jogszabályt, amely a szakszervezetek szerint olyan európai alapelvekbe ütközik, mint például a stabilitás, a kiszámíthatóság, a jogbiztonság, az egyenlő bánásmód, az indokolatlan elbocsátással szembeni védekezéshez való jog, vagy a jogok és kötelességek aszimmetriája. Kifogásaik miatt az egész törvény megsemmisítését és a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény hatályában tartását kérik az Alkotmánybíróságtól.
(Az Alkotmánybírósági beadvány a lap alján lévő csatolmányban olvasható.)

Kifogásolják azt is, hogy a kormány több fontos jogszabályt egyéni képviselői indítványként terjeszt a T. Ház elé, így azonban nincs egyeztetési kötelezettség a szociális partnerekkel.
Azonban azt mindenképpen eredménynek és áttörésnek értékelik a szakszervezetek, hogy Gál András Levente, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára kedden összehívta a Köztisztviselői Érdekegyeztető Tanácsot (habár a kedd délutáni találkozóra csak kedden reggel érkezett meghívó – napirendre vonatkozó javaslat nélkül), valamint Navracsics Tibor miniszter csütörtökön reggel egyeztetett a köztisztviselőket képviselő szakszervezetek vezetőivel. A miniszter a találkozón ígéretet tett az érdekvédőknek, hogy az idei évben a kormány nem tervez tömeges leépítést a közszférában, azonban nem a személyek, hanem csak a státuszok megtartásáról beszélt a közigazgatási tárcavezető.

Emellett Navracsics Tibor a találkozón elmondta: azért van szükség az indoklás nélküli felmondás lehetőségének megteremtésére, mert egyrészt a munkavállalók jelenleg is felmondhatnak kéthónapos felmondási idővel indoklás nélkül, és csak ennek a párhuzamosságát teremtette meg a kabinet a kormánytisztviselői törvénnyel. Másrészt pedig, mert jelenleg csak egy indokkal, az alkalmatlanság bebizonyításával lehet kormánytisztviselőt elbocsátani, hanyag és alacsony színvonalú munkát végző munkavállalót nem lehet kirúgni. A miniszter szerint a törvénnyel megteremtik az alapját annak, hogy az állam elvárja a hatékony és magas színvonalú munkavégzést.

A szakszervezetek nem értenek egyet azzal a 98 százalékos adóval sem, amelynek értelmében a 60 napon túli végkielégítések, szabadság-megváltások után 98 százalékos adókulcs lenne érvényben. A szabályozás ráadásul visszamenőleges hatállyal mindenkire érvényes lenne, aki bármilyen jogcímmel 2010-ben eltávozott a közszférából, s már nem pusztán a köztisztviselőket, hanem a közalkalmazottak jóval szélesebb körét – összesen 650 ezer embert – is érinti. Erre Navracsics Tibor indoklása szerint az elmúlt időszak végkielégítési botrányai miatt van szükség

Habár a szakszervezeteket is felháborították az utóbbi hónapokban kifizetett több tízmilliós végkielégítések, azonban arra mindenképpen fel szeretnék hívni a figyelmet, hogy a javaslat ebben a formájában az alacsony keresetűeket is hátrányosan érinti.

A sajtótájékoztatón szó esett a tervezett médiaszabályokról is, amelyek egy része ellen határozottan tiltakozik a SZEF és az érintett munkavállalókat képviselő szakszervezetei. A Nemzeti Média Kerekasztal – amelynek tagja a PHDSzSz is – Orbán Viktor miniszterelnökhöz címzett nyílt levelében fogalmazta meg kifogásait a törvénycsomaggal kapcsolatban.

A Duna TV Híradójában számol be a sajtótájékoztatóról: Nem lesz létszámcsökkentés a közigazgatásban? – Nincs egyetértés a szakminiszter és a szakszervezetek között

Az MR1-Kossuth Rádió Déli Krónikájában elhangzott tájékoztató az alábbi linken olvasható és hallgatható meg: http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/minden-kozszolgat-sujt-a-bunteto-ado.html

Forrás: MTI, mfor.hu

Korábbi, ehhez kapcsolódó híreink:
Alkotmánybírósághoz fordulnak a szakszervezetek, 2010. június 23.
Megszavazták a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt, 2010. június 22.
Marad az indoklás nélküli elbocsátás?, 2010. június 21.
Sólyom László levele Schmitt Pálnak, 2010. június 15.
Nem írta alá a köztársasági elnök a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt, 2010. június 14.
A köztársasági elnökhöz fordul a SZEF, 2010. június 2.
Tiltakozunk, 2010. május 27.
Tovább küzdenek a szakszervezetek az új szabályozás ellen, 2010. május 27.
Kiszolgáltatottá teszi a köztisztviselőket az új törvény, 2010. május 26.
A SZEF egyeztetésre szólítja fel a kormányt, 2010. május 21.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és