Keresés
Close this search box.

Tovább küzdenek a szakszervezetek az új szabályozás ellen

Közös sajtótájékoztatót tartott a SZEF, annak két tagszervezete (BRDSZ és MKKSZ), az ÉSZT, az FRDÉSZ és a KSZSZ vezetője, amelyen ismertették álláspontjukat a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényjavaslatról…

2010. május 27-én közös sajtótájékoztatót tartott a SZEF, annak két tagszervezete (BRDSZ és MKKSZ), az ÉSZT, az FRDÉSZ és a KSZSZ vezetője, amelyen ismertették álláspontjukat a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényjavaslatról.

Az érdekvédők szerint a T/45. számú tervezet egyes pontjai ellentétesek több nemzetközi egyezménnyel, felvetik a diszkrimináció tilalmának, valamint az azonos munkajogi helyzetben lévők közötti indokolatlan különbségtételnek az alkotmányos kockázatát, emellett a javaslat veszélyezteti a közigazgatás működőképességét is.

A hat szervezet vezetője ezért közös levelükben azt kérik Schmitt Páltól, az Országgyűlés nemrég megválasztott fideszes elnökétől, hogy házelnöki tekintélyét érvényesítve segítse elő, hogy álláspontjukat a döntéshozók is megismerhessék. (A levél ITT OLVASHATÓ.)

Mivel a javaslatot önálló képviselői indítványként nyújtotta be a Parlamentnek múlt csütörtökön három képviselő, így nem kötelesek azt egyeztetni az érintett szociális partnerekkel. A már csak párt napig hivatalban lévő ügyvezető kormányhoz hiába fordulnak a kérdésben, s a valóságos döntési kompetenciával rendelkező Orbán-kormány még nem állt fel.
A törvény általános vitája azonban már kedden lezajlott az Országgyűlésben, s várhatóan még a héten sor kerül a részletes vitára is. Ez azt jelenti, hogy akár már hétfőn elfogadhatja a Parlament ezt a több mint hatvanezer köztisztviselő jogviszonyát érintő szabályozást.

Az érdekvédők szerint az új törvény nem veszi figyelembe a szakértelmet, a gyakorlatot és a közigazgatásban eltöltött időt, ehelyett a két hónapon belüli, indoklás nélküli felmondással „egy nagyon durva politikai zsákmányrendszert” vezethet be, amely feszültséget kelthet az állományban.

Abban az esetben, ha az Országgyűlés jövő hétfőn mégis elfogadja a törvényjavaslatot, a szakszervezetek vagy a köztársasági elnökhöz fordulnak a törvény felülvizsgálatát illetően, vagy alkotmányos normakontrollt kérnek az Alkotmánybíróságtól.

A sajtótájékoztatón azonban a sztrájk lehetőségét sem vetették el, azonban elsősorban mindenképpen megvárják a következő napok fejleményeit és addig is bármikor készek érdemi tárgyalásokra, egyeztetésekre a törvényhozókkal és az új kormánnyal.

További, ehhez kapcsolódó híreink:
Tiltakozunk, 2010. május 27.
Kiszolgáltatottá teszi a köztisztviselőket az új törvény, 2010. május 26.
A SZEF egyeztetésre szólítja fel a kormányt, 2010. május 21.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A munkavédelem kritikus helyzete

Minden évben elkészül egy munkavédelmi jelentés, amelyet a munkavállalói oldal is írásba foglal. Idén sem volt ez másképp. A hivatalos, főosztályvezetőnek címzett levél tartalmát kivonatoltuk, amelyet Dr Dudás Katalin az

Zöld átmenet a közszférában

  Új, tematikus projektet indít a SZEF, amelynek célja a klímaváltozás és annak környezeti, gazdasági és társadalmi hatásainak megértése, kezelése. A nemzetközi és hazai szakszervezeti mozgalom a dolgozók érdekében igyekszik