Keresés
Close this search box.

Kiszolgáltatottá teszi a köztisztviselőket az új törvény

A kormánytisztviselőkről szóló törvényjavaslat szerint minden indoklás, így jogorvoslati lehetőség nélkül lehetne elbocsátani köztisztviselőket. Ez Varga László, a SZEF elnöke szerint akár 60 ezer köztisztviselőt is érinthet…

A kormánytisztviselőkről szóló törvényjavaslat szerint minden indoklás, így jogorvoslati lehetőség nélkül lehetne elbocsátani köztisztviselőket. Ez a Klubrádiónak nyilatkozó Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke szerint akár 60 ezer köztisztviselőt is érinthet.

Varga László: A jelenlegi jogszabály nem biztos, hogy megváltoztatható, ugyanakkor azt gondolom, hogy a SZEF észrevételei meg kellene, hogy jelenjenek a parlamenti bizottsági tárgyalások, valamint az általános és a részletes vita során. De mivel a javaslat nem kormányzati előterjesztés, hanem egyéni képviselői indítvány – hiszen jelen pillanatban jogilag még nem létezik az új kormány –, ezért nem szükséges az érdekvédőkkel történő egyeztetés.

Töreti Takács Kriszta, riporter: Játszunk el egy pillanatra a gondolattal: mit jelent a javaslat elfogadása a közigazgatásban dolgozók számára?

VL: A legdurvább, amit jelenthet, és ilyen egyetlen jogállási törvényben nincs, hogy minden indoklás nélkül és ebből fakadóan jogorvoslati lehetőség nélkül lehet elbocsátani kormányzati vagy a kormányzati szerveknél dolgozó köztisztviselőket, függetlenül attól, hogy mennyi ideje dolgozik a közszolgálat területén, milyen képzettséggel, munkatapasztalattal, gyakorlattal rendelkezik. A felmondási idő két hónap lenne.

TTK: Önök nyilván végiggondolták és végezhettek számításokat is, hogy ha ez így lesz, akkor körülbelül hány embernél számítanak arra, hogy ilyen módon el lehet őket bocsátani?

VL: Nincs olyan szakszervezeti vezető, aki ezt meg tudná mondani. Én egyet tudok mondani: ez a jogszabály-tervezet a jelenleg köztisztviselői törvény hatálya alatt álló kollégák közül, akár több mint 60 ezret érint vagy érinthet. Én nem gondolnám, hogy ez a hatvanezernél is több köztisztviselő mind fenyegetett, hiszen ha az összes köztisztviselőt elbocsátanák, akkor meggyőződésem, hogy működésképtelenné válna a magyar közigazgatás. Ha azonban akár csak néhány ezres is lesz ez a szám, az meg fogja nehezíteni a magyar közigazgatás működését, valamint a felkészült, hozzásértő, képzett emberek későbbi munkavállalását is nehezebbé fogja tenni a közigazgatásban az a kiszolgáltatottság, amely ebből a törvényből jelenleg kiolvasható.

TTK: Milyen lépéseket terveznek a törvénytervezet megszavazásának megakadályozására?

VL: Tagszervezeteinkkel folyamatos eszmecserében vagyunk, több tagszervezetünk szakmai konferenciát tart és a tagszervezeti álláspontot ott próbálja meg kialakítani. A SZEF egy demokratikusan működő konföderáció, a tagszervezeti akaratok összesítője, így mi azt tudjuk és akarjuk tenni, amire a tagszervezeteink jutnak.

TTK: És mire fognak jutni?

VL: Meg fogjuk keresni a Parlament és a frakciók tisztségviselőit, és nem tartom kizártnak, hogy az alkotmányos lehetőségekkel akár a köztársasági elnökhöz is fordulunk a közeljövőben.

Klubrádió, 2010. május 26.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet

1300-an csatlakoztak a munkaképesség-vizsgálatunkhoz!

A SZEF szakszervezeteinek aktivistái 4 héten keresztül papír alapú mérést folytattak a munkahelyeken, intézményekben. A kérdőívezés érintette a kulturális, művészeti, oktatási, szociális ágazatokat, illetve bekapcsolódtak kollégák a telekommunikáció, valamint a