Keresés
Close this search box.

A SZEF egyeztetésre szólítja fel a kormányt

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának közleménye

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának közleménye

Mi, aláíró szakszervezeti vezetők megdöbbenéssel olvastuk azt a törvénytervezetet, amelyet 2010. május 20-án – előzetes tájékoztatás nélkül – önálló képviselői indítványként nyújtottak be a parlamentnek.

A kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvénytervezet kiterjed a minisztériumok, a központi államigazgatási szervek, azok területi és helyi szerveire, valamint – most először – a rendvédelmi szervek nem hivatásos szolgálati viszonyban álló (jelenleg közalkalmazotti jogállású) munkavállalóira is.

Nincs új kormánya az országnak, ugyanakkor a jelenlegi parlamentnek az egyik első intézkedése az lenne, amely lehetőséget teremtene olyan elbocsátásokra, miszerint indokolási kötelezettség nélkül bárkit, maximum két hónapi felmentési idővel az utcára lehetne tenni, s ez ellen nincs jogorvoslat.

A szakszervezetek – ezt az érintettek számára elfogadhatatlan lépést – úgy értékelik, hogy így nem érvényesülhet a felkért miniszterelnök, Orbán Viktor május 14-én, az Országgyűlés alakuló ülésén meghirdetett Nemzeti Együttműködés Rendszere.

A képviselői indítvány azonnali tárgyalása azt a látszatot keltheti, hogy azok alkotóinak nem áll szándékában a szociális partnerekkel, szakszervezetekkel való egyeztetés. A munkavállalók nagy tömegét érintő foglalkoztatási jogszabály hatályon kívül helyezése, új szabályok megalkotása minimum azt igényli, hogy a hatályos Jogalkotási törvény, a Munka Törvénykönyve előírásai szerint, előzetes egyeztetésre hívják az érdekképviseleteket.

Mi komolyan vesszük a Nemzeti Együttműködés Rendszeréről szóló nyilatkozatot, s ezt kérjük a Magyar Köztársaság Országgyűlésétől is!

Budapest, 2010. május 21.

Dr. Agg Géza elnök, Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

Dr. Bárdos Judit főtitkár, Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete

Fehér József főtitkár, Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete

Varga László elnök, Szakszervezetek Együttműködési Fóruma

A közlemény kiadásának hátteréről ITT OLVASHATNAK az érdeklődők.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF delegáltja az ILO 112. ülésén

Új társadalmi szerződés szükségessége, veszélyes anyagok a munkahelyeken, az ápolás, mint társadalmi kérdés, az alapvető jogok érvényesülése a munkahelyeken Beszámoló az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO 2024 júniusi, 112.

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet