A SZEF egyeztetésre szólítja fel a kormányt

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának közleménye

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának közleménye

Mi, aláíró szakszervezeti vezetők megdöbbenéssel olvastuk azt a törvénytervezetet, amelyet 2010. május 20-án – előzetes tájékoztatás nélkül – önálló képviselői indítványként nyújtottak be a parlamentnek.

A kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvénytervezet kiterjed a minisztériumok, a központi államigazgatási szervek, azok területi és helyi szerveire, valamint – most először – a rendvédelmi szervek nem hivatásos szolgálati viszonyban álló (jelenleg közalkalmazotti jogállású) munkavállalóira is.

Nincs új kormánya az országnak, ugyanakkor a jelenlegi parlamentnek az egyik első intézkedése az lenne, amely lehetőséget teremtene olyan elbocsátásokra, miszerint indokolási kötelezettség nélkül bárkit, maximum két hónapi felmentési idővel az utcára lehetne tenni, s ez ellen nincs jogorvoslat.

A szakszervezetek – ezt az érintettek számára elfogadhatatlan lépést – úgy értékelik, hogy így nem érvényesülhet a felkért miniszterelnök, Orbán Viktor május 14-én, az Országgyűlés alakuló ülésén meghirdetett Nemzeti Együttműködés Rendszere.

A képviselői indítvány azonnali tárgyalása azt a látszatot keltheti, hogy azok alkotóinak nem áll szándékában a szociális partnerekkel, szakszervezetekkel való egyeztetés. A munkavállalók nagy tömegét érintő foglalkoztatási jogszabály hatályon kívül helyezése, új szabályok megalkotása minimum azt igényli, hogy a hatályos Jogalkotási törvény, a Munka Törvénykönyve előírásai szerint, előzetes egyeztetésre hívják az érdekképviseleteket.

Mi komolyan vesszük a Nemzeti Együttműködés Rendszeréről szóló nyilatkozatot, s ezt kérjük a Magyar Köztársaság Országgyűlésétől is!

Budapest, 2010. május 21.

Dr. Agg Géza elnök, Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

Dr. Bárdos Judit főtitkár, Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete

Fehér József főtitkár, Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete

Varga László elnök, Szakszervezetek Együttműködési Fóruma

A közlemény kiadásának hátteréről ITT OLVASHATNAK az érdeklődők.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Október 1. Az idősek világnapja

Az ENSZ Közgyűlése 1991-ben határozott arról, hogy október elsejét az idősek világnapjává nyilvánítja. A cél az volt, hogy felhívják a világ figyelmét az idősekre annak érdekében, hogy méltányos életkörülmények között

ILO 100 – és egy holnapi határidő

Dr. Agg Géza Magyarország ILO tagságának centenáriumára Az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) az első világháború befejezése után a szakszervezetek sürgetésére a versailles-i békeszerződés XIII. fejezetében lefektetett elvek alapján 1919. június

Beszámoló a NYOK nyári képzéséről

A Nyugdíjasok Országos Képviselete augusztus 30-án Zamárdiban nagyon tartalmas programmal értekezletet rendezett a szervezet tagjainak. Tekintettel arra, hogy a SZEF Nyugdíjas Választmánya is tagja a NYOK-nak ezért mi is résztvevők

A SZEF elnöke az EVDSZ vendége volt

2022. augusztus 27-én Csóti Csaba, a SZEF elnöke az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) vendége volt az EVDSZ családi napján. A kötelen beszélgetések során az EVDSZ egyes vezető tisztségviselőivel elsősorban a