Átalakítaná a kormány az államigazgatásban dolgozók jogviszonyát?

Kormánytisztviselői jogviszonnyá alakítaná a leendő kormány a Ktv. hatálya alá tartozó államigazgatási szerveknél dolgozók jogviszonyát…

A parlament honlapján megjelent egy olyan, Navracsics Tibor (Fidesz), Répássy Róbert (Fidesz) és Rétvári Bence (KDNP) által jegyzett törvényjavaslat, amely kormánytisztviselői jogviszonnyá alakítaná a Ktv. hatálya alá tartozó államigazgatási szerveknél dolgozók jogviszonyát, egyben a munkáltató indoklás nélkül, két hónapos felmondási idővel válhatna majd meg az alkalmazottól.

Az előterjesztők szűkítenék a vezetői munkakörök számát is, és bevezetnék a közigazgatási (fő)tanácsadói címet. Új szabály lenne, hogy a jogellenesen elbocsátott köztisztviselőt is csak akkor lehetne állásába visszahelyezni, ha igazolta, hogy aktívan keresett állást, együttműködött a munkaügyi központtal.

A tervezet hatályba lépésével a Ktv. hatálya alá tartozó munkáltatóknál foglalkoztatottak közszolgálati jogviszonya kormánytisztviselői jogviszonnyá, a vezetők megbízása vezetői munkakörré alakulna át.

A törvény hatálya a központi államigazgatási szervekre, a kormányhivatalokra és a rendvédelmi szervek nem hivatásos állományú tagjaira terjed ki; azonban nem érinti az autonóm államigazgatási szerveket és helyi önkormányzatokat.

A tervezet indoklásában az olvasható, hogy nincs alkotmányos, célszerűségi vagy etikai alapja annak, hogy a köztisztviselők a többi foglalkoztatotthoz képest – éppen az állammal szemben – kiemelt védelmet élvezzenek és de facto felmenthetetlenné váljanak az állami feladatok végrehajtása során. Sőt, a jelenlegi fokozott védelemjelentős részben okolható azért, hogy a magyar közigazgatás hatékonysága alacsony és közmegítélése rossz.

Navracsics Tibor kijelölt közigazgatási és igazságügyi miniszter azonban a közrádiónak nyilatkozva elmondta: a karcsúbb állam nem feltétlenül jár elbocsátásokkal.

Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára szerint a közigazgatásban nincs emberfelesleg, és reméli, hogy nem a fűnyíróelvet alkalmazzák majd az átalakításnál. A közszférában jelenleg is 10-12 órát dolgoznak egyes kollégáik.

Forrás: MTI/MR1-Kossuth

A benyújtott törvényjavaslat megtekinthető EZEN AZ OLDALON.

A SZEF ezzel kapcsolatban kiadott közleménye ITT OLVASHATÓ.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Összefoglaló az online képzéssorozatunkról

Egy szakszervezeti tag gondolatai a fél éves képzéssorozatunkról Tavaly állapodtunk meg a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) egy közös projektben, amely keretében 2022. első felében hat hétfő estét töltöttünk szakszervezeti tagokkal

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv-tervezet megvalósulását. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit szervezetünk