Keresés
Close this search box.

Átalakítaná a kormány az államigazgatásban dolgozók jogviszonyát?

Kormánytisztviselői jogviszonnyá alakítaná a leendő kormány a Ktv. hatálya alá tartozó államigazgatási szerveknél dolgozók jogviszonyát…

A parlament honlapján megjelent egy olyan, Navracsics Tibor (Fidesz), Répássy Róbert (Fidesz) és Rétvári Bence (KDNP) által jegyzett törvényjavaslat, amely kormánytisztviselői jogviszonnyá alakítaná a Ktv. hatálya alá tartozó államigazgatási szerveknél dolgozók jogviszonyát, egyben a munkáltató indoklás nélkül, két hónapos felmondási idővel válhatna majd meg az alkalmazottól.

Az előterjesztők szűkítenék a vezetői munkakörök számát is, és bevezetnék a közigazgatási (fő)tanácsadói címet. Új szabály lenne, hogy a jogellenesen elbocsátott köztisztviselőt is csak akkor lehetne állásába visszahelyezni, ha igazolta, hogy aktívan keresett állást, együttműködött a munkaügyi központtal.

A tervezet hatályba lépésével a Ktv. hatálya alá tartozó munkáltatóknál foglalkoztatottak közszolgálati jogviszonya kormánytisztviselői jogviszonnyá, a vezetők megbízása vezetői munkakörré alakulna át.

A törvény hatálya a központi államigazgatási szervekre, a kormányhivatalokra és a rendvédelmi szervek nem hivatásos állományú tagjaira terjed ki; azonban nem érinti az autonóm államigazgatási szerveket és helyi önkormányzatokat.

A tervezet indoklásában az olvasható, hogy nincs alkotmányos, célszerűségi vagy etikai alapja annak, hogy a köztisztviselők a többi foglalkoztatotthoz képest – éppen az állammal szemben – kiemelt védelmet élvezzenek és de facto felmenthetetlenné váljanak az állami feladatok végrehajtása során. Sőt, a jelenlegi fokozott védelemjelentős részben okolható azért, hogy a magyar közigazgatás hatékonysága alacsony és közmegítélése rossz.

Navracsics Tibor kijelölt közigazgatási és igazságügyi miniszter azonban a közrádiónak nyilatkozva elmondta: a karcsúbb állam nem feltétlenül jár elbocsátásokkal.

Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára szerint a közigazgatásban nincs emberfelesleg, és reméli, hogy nem a fűnyíróelvet alkalmazzák majd az átalakításnál. A közszférában jelenleg is 10-12 órát dolgoznak egyes kollégáik.

Forrás: MTI/MR1-Kossuth

A benyújtott törvényjavaslat megtekinthető EZEN AZ OLDALON.

A SZEF ezzel kapcsolatban kiadott közleménye ITT OLVASHATÓ.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A munkavédelem kritikus helyzete

Minden évben elkészül egy munkavédelmi jelentés, amelyet a munkavállalói oldal is írásba foglal. Idén sem volt ez másképp. A hivatalos, főosztályvezetőnek címzett levél tartalmát kivonatoltuk, amelyet Dr Dudás Katalin az

Zöld átmenet a közszférában

  Új, tematikus projektet indít a SZEF, amelynek célja a klímaváltozás és annak környezeti, gazdasági és társadalmi hatásainak megértése, kezelése. A nemzetközi és hazai szakszervezeti mozgalom a dolgozók érdekében igyekszik