Az európai minimálbér-javaslat előnyös lenne a magyar munkavállalóknak

Egy belga napilap információi szerint az egyes tagországok életszínvonalához hangolt minimálbérről egyeztethetnek hamarosan Brüsszelben, amelyet az eurokraták az átlagos fizetés 60 százalékában határoznának meg…

A La Libre Belgique című brüsszeli napilap információi szerint egy közös európai minimálbér bevezetése is szerepelhet a júliusban hivatalba lépő belga soros elnökség napirendjén. A belga lap szerint a tagországok életszínvonalához igazítanák a minimálbért, amelyet az egyes országok átlagfizetéseinek 60 százalékában állapítanának meg.

A lap úgy tudja, hogy a javaslatot – amely a Szakszervezetek Európai Konföderációjának felvetésén alapul – Camille Dieu belga szocialista képviselő nyújtotta be még 2009 októberében. A képviselőnő szerint a versenyszabályok erős uniós harmonizációja és a szociálpolitikák korlátozott közeledése egyensúlytalansághoz vezet, s a szolgáltatások szabad áramlásának EU-doktrínája egységes minimálbéres szabályok nélkül kijátszhatóvá teszi a szociális jogszabályokat.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint a januári bruttó átlagkereset 206 900 forint volt Magyarországon, így a 60 százalékos kulcs 124 140 forintos bruttó minimálbért eredményezne. A hazánkban jelenlegi minimálbér 73 500 forint.

Forrás: Napi Gazdaság/MTI

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF Oktatási programja

KURZUSOK CÉLCSOPORT KOMPETENCIA KIMENET Alapszint Bizalmik és bizalmi jelöltek Érdeklődjön a közösségi érdekérvényesítés iránt Segítőkész Jó szervezőkészség Következetes Szakmájában elismert Csapatjátékos Képes legyen a saját közösségét megszervezni és demokratikusan működtetni. Ismerje