Keresés
Close this search box.

Áprilisra lehet egységes etikai kódex a közszférában?

Egy országgyűlési határozat szerint február végére egységes etikai kódexet kellett volna kialakítani a közszférában. A Kossuth Rádió Krónika című műsorának munkatársai utánajártak, hogy hol tart a folyamat…

Egy országgyűlési határozat szerint február végére egységes etikai kódexet kellett volna kialakítani a közszférában. A Kossuth Rádió Krónika című műsorának munkatársai utánajártak, hogy hol tart a folyamat.

A határidő lejárta előtt két nappal azt a tájékoztatást kapták a kormányszóvivőtől, hogy mivel a kormány egy új, részletes szabályozáson dolgozik, nem pedig egy általános „lózunggyűjteményen”, ezért nem készül el időben.

Bár több mint tíz éve kezdtek dolgozni egy egységes kódexen, a kormányszóvivő bízik abban, hogy az általuk elképzelt verzióról hamarosan elkezdődhetnek az egyeztetések az szakszervezetekkel is, és március végén vagy április elején elfogadhatják azt.
Árva János, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke a Krónikának azt mondta: ők nyitottak a tárgyalásra, de nem értik, hogy márciusban miért áll neki a kormány egy ilyen munkának. Véleménye szerint egy-két tárgyalási fordulóval úgysem lehet ennek a végére járni (először meg kell határozni, kik tartoznak a közszférába, és annak milyen az etikai állapota), ezért szerinte az Országgyűlés által elfogadott határozat nem sokat ér, mivel először a koncepcióban kellene megegyezni.

A műsor által megkérdezett Lövétei István alkotmányjogász elmondta: annak, hogy a kormány nem tartotta be a határozatban szereplő határidőt, nem lesz semmilyen következménye, hiszen a parlament határozatban saját magán kívül senkit sem kötelezhet semmire.

A decemberben elfogadott országgyűlési határozat szerint mára a kormányon kívül a bíróságnak, az ügyészségnek, az Állami Számvevőszéknek és a jegybanknak is át kellett néznie a saját etikai kódexét, azonban kiderült, hogy a számvevőszéken kívül senkinek sem kell módosítania a már meglévő szabályokon, mivel a határozatban felsoroltak lényegében amúgy is szerepelnek a különböző szervekre vonatkozó törvényekben. Az ügyészség és a bíróság szóvivője is azt mondja, kevés etikainak mondható ügyük van. A bíróságokon tavaly 33 vizsgálat volt függelemsértés miatt, zömmel kisebb ügyekben (például a bíró nem volt elég udvarias az ügyféllel vagy késett). Az ügyészségeken vesztegetés – tehát bűncselekmény – miatt az elmúlt években két ügyész ellen volt eljárás, azonban olyan nem volt, hogy valaki nem tartotta be a pártatlanság követelményét.

Forrás: MR1-Kossuth Rádió

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF delegáltja az ILO 112. ülésén

Új társadalmi szerződés szükségessége, veszélyes anyagok a munkahelyeken, az ápolás, mint társadalmi kérdés, az alapvető jogok érvényesülése a munkahelyeken Beszámoló az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO 2024 júniusi, 112.

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet