Összefogtak és demonstrációra készülnek a rendvédelmi szakszervezetek

Öt nagy rendőrszakszervezet demonstrációs bizottságot hozott létre tegnap, hogy közösen tiltakozzanak…

A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete, a Független Rendőr Szakszervezet, a Rendészeti Védegylet, a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete, valamint a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (amelyek összesen a rendőrség 22 ezer dolgozóját képviselik) demonstrációs bizottságot hoztak létre tegnap, hogy közösen tiltakozzanak a hivatásos állományúakra vonatkozó szabályok módosítása és a béren kívüli juttatások csökkentése ellen.

Bárdos Judit, a bizottság szóvivője (valamint a BRDSZ főtitkára és a SZEF alelnöke) a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: eljött a pillanat, amikor a szakszervezetnek félre kell tenniük egymás iránti ellenérzésüket a munkavállalók érdekében, mivel elfogadhatatlan, hogy a rendőrség állományát érintő esztelen megszorításokat hozott a kormány az elmúlt időszakban, s az is, hogy a rendőrségen dolgozók béren kívüli juttatásának csökkentésével jelentősen romlanak a rendőrök életkörülményei.

Ezért azt követelik, hogy maradjon meg dolgozók béren kívüli juttatása a 2009-es szinten, és kapjanak ugyanannyit, mint a közszféra többi dolgozója.
(A minisztériumok alkalmazottai 450 és 950 ezer forint közötti összeggel számolhatnak a cafeteriakeretből, az utcán dolgozó rendőrök viszont csak 115 ezer forinttal, miközben tavaly még átlagosan 454 ezer forintot kaptak.)

A sztrájkbizottság követeléseit eljuttatta Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszterhez, aki ma délutánra egyeztetésre hívta az érdekvédőket. Bárdos Judit azonban világossá tette: ha tárgyalással nem tudják elérni céljaikat, minden törvényes eszközt megragadnak, hogy követeléseik teljesüljenek.
(Ebbe azonban a szolgálati viszonyban lévőknél a sztrájk nem tartozik bele. Ezzel kapcsolatban a Tettrekész egyébként nemrégiben az Alkotmánybírósághoz fordult, mivel szerintük indokolatlanul korlátozzák a rendőrök sztrájkjogát.)

Forrás: Népszabadság

Korábbi, ehhez kapcsolódó híreink:
Utcára is vonulna a BRDSZ a cafetéria-juttatások emeléséért, 2010. január 20.
A béren kívüli juttatások összegének 2009-es szintre emelését kéri a BRDSZ, 2010. január 8.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk