Legyen a kultúra is stratégiai ágazat!

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete kéri a 2010. évi országgyűlési választásokon induló pártokat, hogy programjukba építsék be a kultúra következetes fejlesztésének tervét, tegyék stratégiai ágazattá…

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) kéri a 2010. évi országgyűlési választásokon induló pártokat, hogy programjukba építsék be a kultúra következetes fejlesztésének tervét, tegyék stratégiai ágazattá a kultúra egészét, adjanak kiemelt szerepet a közösségi kultúra építését végző intézményrendszernek és művelődési közösségeknek.

Lehet-e értékalkotó, a társadalmat egységben tartó, közösen, következetesen, a közért létrehozott kultúra nélkül a nemzet legsúlyosabb gondjain enyhíteni?

Nem lehet, ahogyan nem lehet ezt képviselő, szakmai­lag megalapozottan és összehangoltan cselekvő intézményrendszer nélkül sem. A viszontagságos körülmények között is mindig fenntartott kulturális fejlődés éppen Magyarország szabad és demokratikus országgá válását követően akadt meg, sőt visszájára fordult. Hihetetlenül gyorsan szakadt szét a magyar társadalom a gazdagok, (az egyre súlyosabb gondokkal magukat még a kulturált létben tartó) középosztálybeliek és a szegények kasztjai­ra. Az elmúlt fél évszázad nem alakított ki egészségesen megtartó rétegkultúrákat és természetes védekező mechanizmusokat, ezért a közönség legalantasabb igényét is készséggel kiszolgáló globális média és szórakoztatóipar akadály nélkül tarolhatta le a megtartóerőt adó, értékeket hordozó kultúrát.

A globális folyamatok kedvezőtlen hatásainak ellensúlyozására semmiféle terv nem született, az elmúlt húsz év kormányzati kulturális tevékenységét látványos, de nem maradandó hatást gyakorló akciók szervezése és a változatos módon való téblábolás jellemezte, semmiképpen sem a céltudatos előre haladás.

Húsz éve folyamatosan egyre gyengébb támogatást kapnak a közgyűjtemények és a közművelődési intézmények, emiatt nagy arányban lerongyolódtak, miközben szakembereik a legrosszabbul fizetett közalkalmazottként szakmai becsületből próbálnak helytállni.

Olyan kulturális politikára van szükség, amely ezt a stratégiai ágazatot alkalmassá teszi arra, hogy közösségi élménnyé formálja a mai modern és hiteles nemzeteszményt, hatékonyan hozzájáruljon a súlyos társadalmi gondok orvoslásához, ezen belül elsősorban a kulturális egyenlőtlenség és a kirekesztettség csökkentéséhez.

A magyarság egy évezrede úgy részese Európa kultúrájának, hogy értékeinek átvétele és az általa való gazdagodás közben is megőrizte keleti eredetű nyelvét, hagyományait, sajátos arculatát. A válságok, a vészek, a szétszakítottságok idején a kultúránk volt az, ami a megtartott minket.

Megjelent: Magyar Hírlap, 2010. január 22. (14. oldal)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja.

A SZEF delegáltja vezeti az OMB Munkavállalói oldalát

Dudás Katalint, a SZEF delegáltját választották meg az Országos Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói oldal ügyvivőjének. Dudás Katalin évek óta segíti a közszolgáltatásokban működő szakszervezetek munkáját, és emellett rendszeresen adja át tudását

A jobb élet reményében – Konferencia meghívó

A jobb élet reményében A kiszámíthatóságtól a munka és magánélet egyensúlyáig – az EU követelmények három tagállam jogharmonizációja tükrében Helyszín: Benczúr Hotel (1068 Budapest, Benczúr u. 35.) Időpont: 2023.03.23. Tovább