Legyen a kultúra is stratégiai ágazat!

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete kéri a 2010. évi országgyűlési választásokon induló pártokat, hogy programjukba építsék be a kultúra következetes fejlesztésének tervét, tegyék stratégiai ágazattá…

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) kéri a 2010. évi országgyűlési választásokon induló pártokat, hogy programjukba építsék be a kultúra következetes fejlesztésének tervét, tegyék stratégiai ágazattá a kultúra egészét, adjanak kiemelt szerepet a közösségi kultúra építését végző intézményrendszernek és művelődési közösségeknek.

Lehet-e értékalkotó, a társadalmat egységben tartó, közösen, következetesen, a közért létrehozott kultúra nélkül a nemzet legsúlyosabb gondjain enyhíteni?

Nem lehet, ahogyan nem lehet ezt képviselő, szakmai­lag megalapozottan és összehangoltan cselekvő intézményrendszer nélkül sem. A viszontagságos körülmények között is mindig fenntartott kulturális fejlődés éppen Magyarország szabad és demokratikus országgá válását követően akadt meg, sőt visszájára fordult. Hihetetlenül gyorsan szakadt szét a magyar társadalom a gazdagok, (az egyre súlyosabb gondokkal magukat még a kulturált létben tartó) középosztálybeliek és a szegények kasztjai­ra. Az elmúlt fél évszázad nem alakított ki egészségesen megtartó rétegkultúrákat és természetes védekező mechanizmusokat, ezért a közönség legalantasabb igényét is készséggel kiszolgáló globális média és szórakoztatóipar akadály nélkül tarolhatta le a megtartóerőt adó, értékeket hordozó kultúrát.

A globális folyamatok kedvezőtlen hatásainak ellensúlyozására semmiféle terv nem született, az elmúlt húsz év kormányzati kulturális tevékenységét látványos, de nem maradandó hatást gyakorló akciók szervezése és a változatos módon való téblábolás jellemezte, semmiképpen sem a céltudatos előre haladás.

Húsz éve folyamatosan egyre gyengébb támogatást kapnak a közgyűjtemények és a közművelődési intézmények, emiatt nagy arányban lerongyolódtak, miközben szakembereik a legrosszabbul fizetett közalkalmazottként szakmai becsületből próbálnak helytállni.

Olyan kulturális politikára van szükség, amely ezt a stratégiai ágazatot alkalmassá teszi arra, hogy közösségi élménnyé formálja a mai modern és hiteles nemzeteszményt, hatékonyan hozzájáruljon a súlyos társadalmi gondok orvoslásához, ezen belül elsősorban a kulturális egyenlőtlenség és a kirekesztettség csökkentéséhez.

A magyarság egy évezrede úgy részese Európa kultúrájának, hogy értékeinek átvétele és az általa való gazdagodás közben is megőrizte keleti eredetű nyelvét, hagyományait, sajátos arculatát. A válságok, a vészek, a szétszakítottságok idején a kultúránk volt az, ami a megtartott minket.

Megjelent: Magyar Hírlap, 2010. január 22. (14. oldal)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és