Keresés
Close this search box.

Legyen a kultúra is stratégiai ágazat!

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete kéri a 2010. évi országgyűlési választásokon induló pártokat, hogy programjukba építsék be a kultúra következetes fejlesztésének tervét, tegyék stratégiai ágazattá…

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) kéri a 2010. évi országgyűlési választásokon induló pártokat, hogy programjukba építsék be a kultúra következetes fejlesztésének tervét, tegyék stratégiai ágazattá a kultúra egészét, adjanak kiemelt szerepet a közösségi kultúra építését végző intézményrendszernek és művelődési közösségeknek.

Lehet-e értékalkotó, a társadalmat egységben tartó, közösen, következetesen, a közért létrehozott kultúra nélkül a nemzet legsúlyosabb gondjain enyhíteni?

Nem lehet, ahogyan nem lehet ezt képviselő, szakmai­lag megalapozottan és összehangoltan cselekvő intézményrendszer nélkül sem. A viszontagságos körülmények között is mindig fenntartott kulturális fejlődés éppen Magyarország szabad és demokratikus országgá válását követően akadt meg, sőt visszájára fordult. Hihetetlenül gyorsan szakadt szét a magyar társadalom a gazdagok, (az egyre súlyosabb gondokkal magukat még a kulturált létben tartó) középosztálybeliek és a szegények kasztjai­ra. Az elmúlt fél évszázad nem alakított ki egészségesen megtartó rétegkultúrákat és természetes védekező mechanizmusokat, ezért a közönség legalantasabb igényét is készséggel kiszolgáló globális média és szórakoztatóipar akadály nélkül tarolhatta le a megtartóerőt adó, értékeket hordozó kultúrát.

A globális folyamatok kedvezőtlen hatásainak ellensúlyozására semmiféle terv nem született, az elmúlt húsz év kormányzati kulturális tevékenységét látványos, de nem maradandó hatást gyakorló akciók szervezése és a változatos módon való téblábolás jellemezte, semmiképpen sem a céltudatos előre haladás.

Húsz éve folyamatosan egyre gyengébb támogatást kapnak a közgyűjtemények és a közművelődési intézmények, emiatt nagy arányban lerongyolódtak, miközben szakembereik a legrosszabbul fizetett közalkalmazottként szakmai becsületből próbálnak helytállni.

Olyan kulturális politikára van szükség, amely ezt a stratégiai ágazatot alkalmassá teszi arra, hogy közösségi élménnyé formálja a mai modern és hiteles nemzeteszményt, hatékonyan hozzájáruljon a súlyos társadalmi gondok orvoslásához, ezen belül elsősorban a kulturális egyenlőtlenség és a kirekesztettség csökkentéséhez.

A magyarság egy évezrede úgy részese Európa kultúrájának, hogy értékeinek átvétele és az általa való gazdagodás közben is megőrizte keleti eredetű nyelvét, hagyományait, sajátos arculatát. A válságok, a vészek, a szétszakítottságok idején a kultúránk volt az, ami a megtartott minket.

Megjelent: Magyar Hírlap, 2010. január 22. (14. oldal)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Találkozó a belga nagykövettel

2024. február 15-én civil szervezetek és szakszervezetek képviselői lehetőséget kaptak arra, hogy találkozzanak Jeroen Vergeylen budapesti belga nagykövettel, aki az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Belgium célkitűzéseiről beszélt. A belga

Megemlékeztünk Somogyi Béláról

2024. február 16-án újból megemlékeztünk a becstelenül meggyilkolt Somogyi Béláról és Bacsó Béláról. Idén először 3 helyszínen, köztük egy városi sétával egybekötve igyekeztünk minél többet megtudni a korról és Józsefváros

A FERPA VB üléséről jelentjük

Jelentés a FERPA végrehajtó bizottság 2024 februári üléséről A FERPA (Nyugdíjasok és Idősek Európai Föderációja) Végrehajtó Bizottsága 2024 február 21-22-én tartotta meg soros ülését Brüsszelben, Hubert SCHWIND elnök vezetésével, Agostino