Keresés
Close this search box.

A mostanihoz hasonló összefogásra még nem volt példa a köztelevíziónál

A Magyar Televízió sztrájkbizottsága Bajnai Gordon miniszterelnökhöz fordul, s arra kéri a kormányfőt, tegyen lépéseket, hogy a köztévé a fennmaradásához szükséges forrásokat megkapja…

A Magyar Televízió sztrájkbizottsága Bajnai Gordon miniszterelnökhöz fordul, s arra kéri a kormányfőt, tegyen lépéseket, hogy a köztévé a fennmaradásához szükséges forrásokat megkapja.
A miniszterelnöknek írt levél egy részét felolvasták a sztrájkbizottság hétfő délelőtti, budapesti nagygyűlésén. A sztrájkbizottság azt kéri, hogy a közmédia rendszerének átfogó újraszabályozásáig biztosítsák a megfelelő színvonal alapjául szolgáló forrásokat. Úgy vélik, a közszolgálati médiarendszer újraszabályozása halaszthatatlan, ezt a vonatkozó EU-normatívák is sürgetik, és munkavállalóik helyzete is csak ennek részeként rendeződhet elfogadható módon.

A levélben emlékeztetik arra a kormányfőt, hogy több száz munkahely van veszélyben, mert a jövő évi költségvetésben az Országgyűlés megkurtította az MTV működésének anyagi kereteit. Szerintük azonban elfogadhatatlan, hogy a pótlólagos finanszírozásért cserébe a köztévé vezetése kétszáz munkavállalót bocsásson el.

Levelükben arra is rámutattak, hogy a környező országok sikeresebb közszolgálati televíziói – lakosságarányosan számolva – jóval nagyobb költségvetéssel szolgálják kultúrájukat, demokratikus berendezkedésüket.

Az MTV óbudai székházában tartott nagygyűlésen Lázár András, a sztrájkbizottság vezetője a “Mentsük meg a Magyar Televíziót magunknak és a nézőknek!” feliratú transzparens alatt azt mondta: a mostanihoz hasonló összefogásra még nem volt példa a köztelevíziónál.

Lázár közölte: elfogadhatatlannak tartják, hogy a cég éppen az alacsony bérért dolgozó “kisembereket, szakembereket” akarja elküldeni. Minimális céljuknak a reálbérek szinten tartását, valamint annak elérését nevezte, hogy a cafeteria juttatást ne csökkentsék a felére. Az MTV vezetőitől egyebek mellett azt követelik: a menedzsment készítsen műsortervet, ehhez igazodó létszám- és bérgazdálkodási tervet, továbbá számolják fel a teljesítményekkel alá nem támasztott kirívó bérkülönbségeket.
Emellett azt üzenik azoknak a politikusoknak, akik “hozzá akarnak nyúlni” a tévéhez: nem engedik, hogy a Magyar Televíziót felszámolják, és hogy helyette “valami mást” csináljanak.

Pataki Péter, az MSZOSZ elnöke a nagygyűlésen bejelentette: mind a hat nagy érdekképviseleti konföderáció szolidaritást vállal az MTV dolgozóival.

A SZEF már a sztrájkbizottság felállításakor kinyilvánította, hogy szolidáris a köztévé dolgozóival és támogatja követeléseiket.

(Emlékezetes: december 3-án alakult a Magyar Televízióban sztrájkbizottság, amelynek célja a munkahelyek, valamint az MTV-nek mint a társadalmi párbeszéd színterének a megóvása. Az MTV előző nap jelentette be, hogy csoportos létszámleépítést hajtanak végre a regionális stúdióhálózat felszámolásával párhuzamosan. A testület és a menedzsment ez utáni egyeztetése után azonban az MTV vezetése visszalépett a csoportos létszámleépítéstől és a regionális stúdióhálózat felszámolásától.)

Forrás: MTI

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Csóti Csaba a Klubrádióban

Csóti Csaba volt a Klubrádió Szolidaritás című műsorának a vendége. A SZEF elnöke a szakszervezeti oktatásról, valamint a közszféra helyzetéről beszélgetett a műsorvezető Selmeci Jánossal. Meghallgatom a a Klubrádió Szolidarítás