A spanyol-belga-magyar uniós elnökségi trió programja

Az elnökségi trió együttműködésének alapvető keretét határozza meg a trió 18 hónapos elnökségi programja. Az elnökségi programnak illeszkednie kell az EU általános napirendjébe. Az elnökségi program kialakítása az elnökség ideje alatt napirendre kerülő nagy politikai dossziék, jogalkotási javaslatok, uniós események, főleg állam- és kormányfői, valamint miniszteri szintű találkozók tervezését jelenti. Egyes témák tárgyalását korábbi politikai kötelezettségként vállalt menetrend írja elő, más intézkedéseket az aktuális fejlemények diktálnak.
A trió programja két részből áll: a stratégiai programból, amely a trió legfőbb politikai céljait tartalmazza, röviden (4-5 oldalban) összefoglalva; valamint az operatív programból, amely a stratégiai program részletes kifejtése (uniós jogszabályalkotás, cselekvési tervek, stb. szintjén, 60-80 oldalon).

A miniszterelnök vezetésével működő EU-elnökség Bizottság 2008 szeptemberében egyetértett azzal, hogy Magyarország az alábbi kérdéseket javasolja szerepeltetni a trió stratégiai programjában:

  1. Lisszaboni stratégia új szakasza;
  2. Energia és klímapolitika;
  3. Szabadság, biztonság és jog térsége (poszt-hágai program végrehajtása, román-bolgár schengeni értékelés);
  4. Új többéves pénzügyi keret;
  5. Bővítés, Nyugat-Balkán európai integrációja;
  6. Európai szomszédságpolitika.

Ezekkel a prioritásokkal az Országgyűlés ötpárti EU-elnökségi munkacsoportja is egyetértett.

A trió stratégiai programja fő irányairól először 2008 szeptemberében egyeztettek Madridban az európai ügyekért felelős államtitkárok. A megbeszélésen alapvetően egyetértés alakult ki abban, hogy a magyar részről is javasolt prioritások képezzék a stratégiai program alapját. A trió egyben felkészült a Lisszaboni Szerződés hatályba lépésével kapcsolatos feladatok ellátására is.
A trió stratégiai programjának első tervezete 2009 elejére készült el. Ezt követően részletes egyeztetések kezdődtek az uniós intézményekkel (Tanács, Európai Bizottság, Európai Parlament), és a tagállamokkal, különösen az előttünk és utánunk következő trió országaival.
A csoportos elnökség programját az Általános Ügyek Tanácsa 2009. december 7-i ülésén jóváhagyta.

A trió közös programja mellett mindhárom tagállam készít a saját elnökségi időszakára szóló, a trió program célkitűzésein alapuló féléves elnökségi programot. A magyar elnökségi programot 2010 tavaszára kell elkészíteni.

A spanyol-belga-magyar csoportos elnökség programja magyar nyelven elérhető a Külügyminisztérium honlapjáról.

A közös elnökségi logót Jose Luís Rodríguez Zapatero spanyol, Herman Van Rompuy belga és Bajnai Gordon magyar kormányfő 2009. október 29-én a brüsszeli Európai Tanács margóján tartott egyeztetésüket követő sajtótájékoztatón mutatta be a nagyközönségnek.
Kép

A győztes logót egy 23 éves belga hallgató, Antoine Durieux tervezte, aki 2009 júniusában szerzett diplomát a brüsszeli Saint-Luc képzőművészeti főiskolán.
Az összekötött „e” és „u” betűkből álló logó az EU és polgárainak egységét tükrözi, s kifejezi a három tagállam közötti szolidaritást és harmonikus kapcsolatot, egy, az Unióról és polgárairól alkotott modern vízióként is értelmezhető.
A logó a három ország dinamizmusát fejezi ki karcsú, dőlt betűivel. Az „e” és az „u” betűk összekötése az elnökségi trió országainak összetartozására utal. A logó hajlított vonalai a nemzeti lobogók színeit viselik, ugyanakkor a trió szó megjelenítése az egységre és a szolidaritásra utal.
Az „e” és az „u” betűk kézzel írott szövegre is emlékeztetnek, amelyek kapcsán az európai polgárok jobban magukénak érezhetik az európai építkezés folyamatát. Ebben kíván katalizátorként közreműködni a trió elnökség.

Ehhez kapcsolódó cikkünk: A spanyol uniós elnökség programja 2010. januárjától júniusáig

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.