Növekszik az élelmiszer, mint stratégiai termék jelentősége
Növekszik az élelmiszer, mint stratégiai termék jelentősége. Fordulatra van szükség a válságban lévő magyar húságazatban. Közös érdekünk az állattenyésztés bővítése, a húsipar fejlesztése és új munkahelyek létrehozása – állapította meg a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének kongresszusa Kaposváron.
Válságban a magyar húsipar a szakemberek szerint. A válságot mindenki számára érzékelhetően jelzi a folyamatosan csökkenő hazai sertésállomány, a stagnáló szarvasmarha-állomány, a sertés- és marhavágás jelentős visszaesése. A teljes húsipari értékesítés – a baromfiiparral együtt – egy év alatt 10 százalékkal mérséklődött.
Szakértői prognózisok szerint a világban várhatóan az elkövetkező évtizedekben az élelmiszerkereslet tartósan meghaladja a kínálatot, végérvényesen elmúlt az élelmiszer-túltermelés ideje. Ennek tükrében nehezen érthető az, ami a magyar agráriumban, az élelmiszeriparban, és azon belül is a húsiparban történt és történik. A húsipari dolgozók számára értelmezhetetlen, hogy a prognózisok ismeretében miért kell munkahelyeket megszüntetni, gyárakat bezárni.
A kaposvári kongresszus résztvevői követelik, hogy a gazdaságpolitika a rendelkezésre álló eszközökkel ösztönözze a befektetéseket a húságazatban, a szabályozórendszerrel teremtsen érdekeltséget a befektetésekhez, mert stratégiai igényű cselekvés nélkül a húsipar versenyképessége tovább romlik és fennmaradási esélye tovább csökken.