Keresés
Close this search box.

Kivéreztetés előtt a hazai húsipar

Növekszik az élelmiszer, mint stratégiai termék jelentősége

Növekszik az élelmiszer, mint stratégiai termék jelentősége. Fordulatra van szükség a válságban lévő magyar húságazatban. Közös érdekünk az állattenyésztés bővítése, a húsipar fejlesztése és új munkahelyek létrehozása – állapította meg a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének kongresszusa Kaposváron.

Válságban a magyar húsipar a szakemberek szerint. A válságot mindenki számára érzékelhetően jelzi a folyamatosan csökkenő hazai sertésállomány, a stagnáló szarvasmarha-állomány, a sertés- és marhavágás jelentős visszaesése. A teljes húsipari értékesítés – a baromfiiparral együtt – egy év alatt 10 százalékkal mérséklődött.

Szakértői prognózisok szerint a világban várhatóan az elkövetkező évtizedekben az élelmiszerkereslet tartósan meghaladja a kínálatot, végérvényesen elmúlt az élelmiszer-túltermelés ideje. Ennek tükrében nehezen érthető az, ami a magyar agráriumban, az élelmiszeriparban, és azon belül is a húsiparban történt és történik. A húsipari dolgozók számára értelmezhetetlen, hogy a prognózisok ismeretében miért kell munkahelyeket megszüntetni, gyárakat bezárni.

A kaposvári kongresszus résztvevői követelik, hogy a gazdaságpolitika a rendelkezésre álló eszközökkel ösztönözze a befektetéseket a húságazatban, a szabályozórendszerrel teremtsen érdekeltséget a befektetésekhez, mert stratégiai igényű cselekvés nélkül a húsipar versenyképessége tovább romlik és fennmaradási esélye tovább csökken.

www.sonline.hu

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Megemlékeztünk Somogyi Béláról

2024. február 16-án újból megemlékeztünk a becstelenül meggyilkolt Somogyi Bélára és Bacsó Bélára. Idén újítottunk, hiszen 3 helyszínen egy városi sétával egybekötve igyekeztünk minél többet megtudni a korról és Józsefváros