A SZEF is kiáll a diáksport támogatása mellett

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége felhívással fordul a Magyar Köztársaság Kormányához és Parlamentjéhez…

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége felhívással fordul a Magyar Köztársaság Kormányához és Parlamentjéhez a jövő munkavállalóinak megfelelő egészségi állapota érdekében, s azt kérik, hogy a 2010-es költségvetésbe kerüljön vissza az elvett 500 millió forintos célzott diáksport-támogatás.

A felnövekvő nemzedékek egészségi állapotáról, évről évre egyre aggasztóbb felmérések látnak napvilágot. Az ifjúság 75 százaléka ma kizárólag testnevelés órán mozog, és alig 6-8 százalékuk sportol valamit rendszeresen az iskolán kívül is. Egyre csökken az iskolai sportkörök száma, s ezzel párhuzamosan az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a gerincferdülésben szenvedő iskolás korú gyerekek száma.

A fiataloknak tehát több mint 90 százaléka nem jut elegendő mozgáslehetőséghez annak érdekében, hogy egészséges felnőttekké érjenek. Hetente jelennek meg a sajtóban statisztikai adatok a túlsúlyos, mozgásszervi rendellenességben és/vagy szenvedély-betegségekben szenvedő, erőszakosan viselkedő diákok egyre növekvő számáról.

A problémák egyik gyökere, a testnevelési óraszámok csökkenésén túl, alapvetően a célzott diáksport normatíva 2006-os megszűnésében keresendő. Az 1.342.000 tanuló éves, személyenkénti 1300 forintnyi támogatása, akkor közel 1.8 milliárd forintnyi alapot jelentett. A 2009-es költségvetésbe a tárgyban érintett szervezetek állásfoglalása kapcsán 500 millió forint célzott diáksport-támogatás visszakerült, amely szerény, évi 430 forintos személyenkénti támogatást jelent.

A 2010-es költségvetés-tervezet azonban nem tartalmaz célzott támogatást, így a kialakult helyzet tovább romolhat.

Ezért a két konföderáció – tekintettel a Szakszervezetek Országos Diáksport Szövetség Egyesület és a Pedagógusok Szakszervezete egyetértő kezdeményezésére – arra hívja fel a törvényhozók figyelmét, hogy gyermekeink fejlődése nem vesz tudomást a gazdasági válságról, és annak elmúltával a mai gyermekek esetleges biológiai-, szocializációs- és személyiségkárosodása később nem, vagy csak nagy erőfeszítéssel korrigálható.

A 2009-es szintnek megfelelő, legalább 500 millió forint célzott diáksport támogatás megtartása, beépítése a 2010-es költségvetésbe nélkülözhetetlen befektetés a jövőbe, és az egész magyar társadalom jól felfogott alapvető érdeke.

Az erről tartott sajtótájékoztatón Varga László, a SZEF elnöke pedagógiai szempontból is fontosnak nevezte a rendszeres testmozgás lehetőségének a megteremtését, hiszen a sport – különösen a csapatsportok – amellett, hogy erősítik és ellenállóbbá a diákok szervezetét, fegyelmezettebbé teszi a diákokat. Emellett a sportoló diák szellemileg is jobban terhelhető Ez segíti a pedagógusok munkáját is, valamint a rendszeresen sportoló gyerekek kevésbé vannak kitéve a drog, alkohol és egyéb deviáns magatartásformák hatásainak.

Pataky Péter MSZOSZ-elnök azt emelte ki: az egészségükben károsodott tanulók ellátása a válság utáni években súlyos milliárdokba kerülhet, nem beszélve a jövendő munkavállalók csökkent teljesítőképességéről és az abból adódó felbecsülhetetlen veszteségekről.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és