Köztisztviselői lojalitást mérne a kormány

A szakszervezetek szerint politikailag rossz üzenetű, fenyegető, érthetetlen a kormány azon terve, hogy felmérnék az államigazgatás egyes központi és területi szerveinél foglalkoztatott köztisztviselők lojalitását…

A szakszervezetek szerint politikailag rossz üzenetű, fenyegető, érthetetlen a kormány azon terve, hogy felmérnék az államigazgatás egyes központi és területi szerveinél foglalkoztatott köztisztviselők lojalitását.

Árva János, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének elnöke szerint a köztisztviselők elkötelezettségének egyetlen objektív mércéje van, mégpedig az, hogy eleget tesznek-e az esküjüknek. Ezért el sem tudja képzelni, milyen más módon lehetne mérni az elkötelezettséget. A szakszervezetek hivatalos érdekegyeztető fórumukon akarják elérni, hogy a kormány vonja vissza elképzelését. Ha ez nem is sikerülne, akkor is hivatalos választ várnak arra, hogy a kabinet milyen céllal és miért éppen a választások előtt akar ilyen, korábban soha nem látott felmérést készíteni.

Árva János szerint a szándék már csak azért is meghökkentő, mert az elmúlt évek kormányzati intézkedései éppen a közszférát, ezen belül pedig a köztisztviselőket sújtotta a legjobban. Jelenleg a köztisztviselők a törvényes 40 helyett heti 48 órát dolgoznak mindenfajta ellentételezés nélkül, miközben évek óta folyamatosan csökken a reálbér a szférában.

Ismeretes: a Miniszterelnöki Hivatal közbeszerzési eljárást írt ki az államigazgatás egyes központi és területi szerveinél foglalkoztatott köztisztviselők munkahelyi elkötelezettségének mérésére.

A nyertes pályázónak legfeljebb 50 ezer főre kiterjedő felmérést kell készíteni, ami nagyrészt lefedi a központi és területi szerveknél dolgozó köztisztviselői kört.

A kutatás eredményéről és a fejlesztési javaslatokról a nyertes ajánlattevőnek tanulmányt kell készítenie, továbbá ez alapján egy belső kommunikációs kampány és egy 150-200 fős konferencia megszervezése, lebonyolítása is a feladata lesz, amelyre három hónap áll a rendelkezésére.

Forrás: Magyar Nemzet

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és