Kényszerszabadságra küldik a román közalkalmazottakat?

A román közalkalmazottak érdekeit védő szakszervezeti szövetség tiltakozik a közalkalmazottak fizetés nélküli szabadsága és a bércsökkenés ellen, amelyre…

A román közalkalmazottak érdekeit védő szakszervezeti szövetség tiltakozik a közalkalmazottak fizetés nélküli szabadsága és a bércsökkenés ellen, amelyre Románia a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitelegyezménye miatt kényszerült.

Tiltakozik a román közalkalmazottak érdekeit védő, tizenkét tagszervezetbõl álló szakszervezeti szövetség a közalkalmazottak fizetés nélküli kényszerszabadsága és az ebbõl fakadó 15,5 százalékos bércsökkenés miatt.

A román kormány azért kényszerült erre a döntésre, mert a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szervezésében kötött, csaknem 20 milliárd euró értékû többoldalú hitelegyezmény fejében a nemzetközi pénzügyi szervezet a román hazai össztermékhez viszonyítva legfeljebb 7,3 százalékos idei államháztartási hiányt hajlandó elfogadni. Románia ezért augusztus elején vállalta, hogy 1 milliárd eurót megtakarít az év végéig, hogy tartható legyen a hiánycél. Emiatt vált szükségessé a közalkalmazottak kényszerszabadságra küldése.

Az intézkedés azonban csak novemberben léphetett érvénybe, mert az ellenzéki pártok megtámadták az alkotmánybíróságon. A döntés gyakorlatba ültetése már így is késett, ennek ellenére a szakszervezetek hallani sem akarnak arról, hogy az év végéig minden közalkalmazottat kötelezõen nyolc nap fizetés nélküli szabadságra küldjenek.

A szakszervezeti szövetség arra kérte a dolgozókat, hogy tagadják meg az erre vonatkozó egyéni egyezmények aláírását. Az érdekvédelmi szövetség szerint a munkaadók így csak egyoldalúan hozhatnak döntést a kényszerszabadságról, ebben az esetben pedig vállalniuk kell a jogi következményeket. A szakszervezetek átfogó tiltakozóakció szervezését is kilátásba helyezték.

Románia az év végéig az IMF-tõl és az Európai Bizottságtól összesen 2,5 milliárd euró értékû hitelrészlet lehívásában reménykedett. Ez az összeg várhatóan nem fog megérkezni a kormányválság miatt, így a román központi bank szakemberei szerint a kormánynak az utolsó két hónapban most már 5 milliárd eurót kellene megtakarítani a 7,3 százalékos államháztartási hiány tartása érdekében.

Forrás: Hírszerzõ.hu

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a