Kényszerszabadságra küldik a román közalkalmazottakat?

A román közalkalmazottak érdekeit védő szakszervezeti szövetség tiltakozik a közalkalmazottak fizetés nélküli szabadsága és a bércsökkenés ellen, amelyre…

A román közalkalmazottak érdekeit védő szakszervezeti szövetség tiltakozik a közalkalmazottak fizetés nélküli szabadsága és a bércsökkenés ellen, amelyre Románia a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitelegyezménye miatt kényszerült.

Tiltakozik a román közalkalmazottak érdekeit védő, tizenkét tagszervezetbõl álló szakszervezeti szövetség a közalkalmazottak fizetés nélküli kényszerszabadsága és az ebbõl fakadó 15,5 százalékos bércsökkenés miatt.

A román kormány azért kényszerült erre a döntésre, mert a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szervezésében kötött, csaknem 20 milliárd euró értékû többoldalú hitelegyezmény fejében a nemzetközi pénzügyi szervezet a román hazai össztermékhez viszonyítva legfeljebb 7,3 százalékos idei államháztartási hiányt hajlandó elfogadni. Románia ezért augusztus elején vállalta, hogy 1 milliárd eurót megtakarít az év végéig, hogy tartható legyen a hiánycél. Emiatt vált szükségessé a közalkalmazottak kényszerszabadságra küldése.

Az intézkedés azonban csak novemberben léphetett érvénybe, mert az ellenzéki pártok megtámadták az alkotmánybíróságon. A döntés gyakorlatba ültetése már így is késett, ennek ellenére a szakszervezetek hallani sem akarnak arról, hogy az év végéig minden közalkalmazottat kötelezõen nyolc nap fizetés nélküli szabadságra küldjenek.

A szakszervezeti szövetség arra kérte a dolgozókat, hogy tagadják meg az erre vonatkozó egyéni egyezmények aláírását. Az érdekvédelmi szövetség szerint a munkaadók így csak egyoldalúan hozhatnak döntést a kényszerszabadságról, ebben az esetben pedig vállalniuk kell a jogi következményeket. A szakszervezetek átfogó tiltakozóakció szervezését is kilátásba helyezték.

Románia az év végéig az IMF-tõl és az Európai Bizottságtól összesen 2,5 milliárd euró értékû hitelrészlet lehívásában reménykedett. Ez az összeg várhatóan nem fog megérkezni a kormányválság miatt, így a román központi bank szakemberei szerint a kormánynak az utolsó két hónapban most már 5 milliárd eurót kellene megtakarítani a 7,3 százalékos államháztartási hiány tartása érdekében.

Forrás: Hírszerzõ.hu

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és