Keresés
Close this search box.

Kényszerszabadságra küldik a román közalkalmazottakat?

A román közalkalmazottak érdekeit védő szakszervezeti szövetség tiltakozik a közalkalmazottak fizetés nélküli szabadsága és a bércsökkenés ellen, amelyre…

A román közalkalmazottak érdekeit védő szakszervezeti szövetség tiltakozik a közalkalmazottak fizetés nélküli szabadsága és a bércsökkenés ellen, amelyre Románia a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitelegyezménye miatt kényszerült.

Tiltakozik a román közalkalmazottak érdekeit védő, tizenkét tagszervezetbõl álló szakszervezeti szövetség a közalkalmazottak fizetés nélküli kényszerszabadsága és az ebbõl fakadó 15,5 százalékos bércsökkenés miatt.

A román kormány azért kényszerült erre a döntésre, mert a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szervezésében kötött, csaknem 20 milliárd euró értékû többoldalú hitelegyezmény fejében a nemzetközi pénzügyi szervezet a román hazai össztermékhez viszonyítva legfeljebb 7,3 százalékos idei államháztartási hiányt hajlandó elfogadni. Románia ezért augusztus elején vállalta, hogy 1 milliárd eurót megtakarít az év végéig, hogy tartható legyen a hiánycél. Emiatt vált szükségessé a közalkalmazottak kényszerszabadságra küldése.

Az intézkedés azonban csak novemberben léphetett érvénybe, mert az ellenzéki pártok megtámadták az alkotmánybíróságon. A döntés gyakorlatba ültetése már így is késett, ennek ellenére a szakszervezetek hallani sem akarnak arról, hogy az év végéig minden közalkalmazottat kötelezõen nyolc nap fizetés nélküli szabadságra küldjenek.

A szakszervezeti szövetség arra kérte a dolgozókat, hogy tagadják meg az erre vonatkozó egyéni egyezmények aláírását. Az érdekvédelmi szövetség szerint a munkaadók így csak egyoldalúan hozhatnak döntést a kényszerszabadságról, ebben az esetben pedig vállalniuk kell a jogi következményeket. A szakszervezetek átfogó tiltakozóakció szervezését is kilátásba helyezték.

Románia az év végéig az IMF-tõl és az Európai Bizottságtól összesen 2,5 milliárd euró értékû hitelrészlet lehívásában reménykedett. Ez az összeg várhatóan nem fog megérkezni a kormányválság miatt, így a román központi bank szakemberei szerint a kormánynak az utolsó két hónapban most már 5 milliárd eurót kellene megtakarítani a 7,3 százalékos államháztartási hiány tartása érdekében.

Forrás: Hírszerzõ.hu

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Megemlékeztünk Somogyi Béláról

2024. február 16-án újból megemlékeztünk a becstelenül meggyilkolt Somogyi Béláról és Bacsó Béláról. Idén először 3 helyszínen, köztük egy városi sétával egybekötve igyekeztünk minél többet megtudni a korról és Józsefváros