Tüntetések, petíciók – a SZEF tag-szakszervezeteinek reakciója a tervezett megszorításokra

Az elmúlt héten a SZEF két tagszervezete is tiltakozott…

Az elmúlt héten a SZEF két tagszervezete is tiltakozott a szakterületét érintõ, tervezett költségvetési elvonások és az ezzel párhuzamosan romló mûködési feltételek ellen.

A Pedagógusok Szakszervezete két és fél hét alatt több mint 64 ezer aláírást gyûjtött össze – tiltakozásul a jövõ évi költségvetés oktatást érintõ tételei ellen –, az aláírásokat tartalmazó íveket október 30-án Galló Istvánné, a PSZ elnöke adta át az Országgyûlés civil irodáján. (Az eseményen jelen volt az MTV Híradójának stábja is.) Az elnökasszony szerint arra szeretnék felhívni a döntéshozók figyelmét, hogy a közoktatásnak a nagyon nehéz gazdasági helyzetben is elsõbbséget kell adni, mivel az elmúlt évek pénzkivonásának hatásai ugyanis nem holnap, hanem 3-5 év múlva jelennek meg a rendszerben. Majd november 2-án az országgyûlési képviselõknek írt nyílt levélben is tiltakoztak a közoktatást érintõ 63 milliárd forintos elvonás ellen. (A nyílt levél olvasható a szervezet honlapján.)

A Bölcsõdei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének mintegy ezer tagja november 7-én, szombaton a szociális tárca Alkotmány utcai épülete elõtt tiltakozott az õket érintõ megszorítások, valamint a napközbeni gyermekellátást érintõ bölcsõdei csoportlétszám emelése ellen. Úgy látják, hogy bár a bölcsõdei dolgozók rendkívüli hivatástudattal és fokozott szociális érzékenységgel rendelkezõ emberek, ám feladatukat tisztességesen csak akkor tudják ellátni, ha saját életük is biztonságba van, nem halmozódnak tovább körülöttük az anyagi nehézségek, az ebbõl adódó problémák, valamint ha biztosítottak a munkavégzés megfelelõ feltételei. A tüntetésen petíciót adtak át a minisztérium képviselõjének, amelyben kifejtik: tarthatatlannak és elfogadhatatlannak tartják, hogy a tervezett bér- és költségvetési intézkedések hatására a dolgozók a fokozott szellemi és fizikai megterhelés mellett további legalább 4 százalékos reálkereset-csökkenésre számíthatnak. S mindezt úgy, hogy az ágazatban a szakdolgozói átlagbér 20-25 év munkaviszony után is csupán nettó 80-85 ezer forint. Emellett megengedhetetlen és szakmailag súlyos hiba a bölcsõdei csoportlétszámok növelés. (A petíció teljes szövege a BDDSZ honlapján tekinthető meg.)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és