Felújítja tevékenységét az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság

A közszolgálati munkavállalókat érintõ, elfogadhatatlan kormány-intézkedések miatt a mai napon az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság felújította tevékenységét.

A tervezett kormány-intézkedések sértik a 2007. február 19-én – a Kormány és a Sztrájkbizottság által – aláírt Megállapodás-t, mert:

  • nem biztosítják 2009. január 1-jétõl a közszolgálati illetménytételek legalább 4 %-os emelését,
  • felfüggesztik a 2009. december hónapban esedékes 13. havi illetmény kifizetését
  • nem tartalmaznak garanciát a Megállapodás-ban szereplõ félhavi illetménynek megfelelõ összeg kifizetésére.

Mindezek miatt – a konvergencia-program teljesülése ellenére – 2009-ben a közszolgálati munkavállalók teljes körében példátlan méretû, 10 %-ot is elérõ reálkereset-csökkenés fenyeget.

A fenti megszorító intézkedéseket annak ellenére tervezi a Kormány, hogy az elmúlt években több mint százezer fõvel csökkent a közszolgálatban dolgozók száma, és annak hatása a 2002-ben érvényesített bérfejlesztést lenullázhatja.

Az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság – amelyhez csatlakozott a Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezetének Sztrájkbizottsága is – a közszolgálati munkavállalók életviszonyainak biztonsága, a közszolgálatok mûködõképessége érdekében azonnali tárgyalásokat sürget a Kormánnyal.

Budapest, 2008. október 31.

Az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottságot alkotó szakszervezetek

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és