Felújítja tevékenységét az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság

A közszolgálati munkavállalókat érintõ, elfogadhatatlan kormány-intézkedések miatt a mai napon az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság felújította tevékenységét.

A tervezett kormány-intézkedések sértik a 2007. február 19-én – a Kormány és a Sztrájkbizottság által – aláírt Megállapodás-t, mert:

  • nem biztosítják 2009. január 1-jétõl a közszolgálati illetménytételek legalább 4 %-os emelését,
  • felfüggesztik a 2009. december hónapban esedékes 13. havi illetmény kifizetését
  • nem tartalmaznak garanciát a Megállapodás-ban szereplõ félhavi illetménynek megfelelõ összeg kifizetésére.

Mindezek miatt – a konvergencia-program teljesülése ellenére – 2009-ben a közszolgálati munkavállalók teljes körében példátlan méretû, 10 %-ot is elérõ reálkereset-csökkenés fenyeget.

A fenti megszorító intézkedéseket annak ellenére tervezi a Kormány, hogy az elmúlt években több mint százezer fõvel csökkent a közszolgálatban dolgozók száma, és annak hatása a 2002-ben érvényesített bérfejlesztést lenullázhatja.

Az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság – amelyhez csatlakozott a Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezetének Sztrájkbizottsága is – a közszolgálati munkavállalók életviszonyainak biztonsága, a közszolgálatok mûködõképessége érdekében azonnali tárgyalásokat sürget a Kormánnyal.

Budapest, 2008. október 31.

Az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottságot alkotó szakszervezetek

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv tervezet kapcsán. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit

Brüsszelből üzenjük

Beszámoló az ETUC Végrehajtó Bizottságának 2022. június 22-23-i üléséről Hosszú idő után ismét személyes jelenlét mellett zajlott az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsági ülése Brüsszelben. A Bizottság sok minden