A SZEF aggódik a Pénzügyminisztérium újabb megszorító bérpolitikai elképzelései miatt

A Szakszervezetek Együttmûködési Fóruma (SZEF) aggodalmat keltõnek tartja azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a Pénzügyminisztérium a közszolgálatot újabb megszorításokkal sújtó elképzelésekkel készül a 2009-es büdzsé tervezete. A nyilvánosságra került információk arról szólnak, hogy a minisztériumok nem számolhatják bele a 2009-es kiadási tételeikbe a jövõ évre eredetileg tervezett 4 százalékos bérfejlesztést, helyette a pénzügyi tárca külön keretet képez a béremelésekre. Az összeget azonban majd késõbb osztják szét.
A SZEF szükségesnek tartja emlékeztetni a Pénzügyminisztérium illetékes vezetõit arra, hogy a kormányzat szavahihetõségét kérdõjelezik meg, ha figyelmen hagyják, hogy a kormány a közszolgálati érdekképviseletekkel kötött két megállapodásban is kötelezettséget vállalt a 2009. évi legalább 4 százalékos bérfejlesztésre.

A 2007. február 19-én az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottsággal kötött megállapodás 7. pontja szerint “A tárgyaló felek megállapodnak, hogy 2009. január 1-tõl kerüljön sor a közalkalmazotti illetménytáblák bértételeinek, valamint a köztisztviselõi illetményalap legalább 4 százalékos emelésére.” (A kormány nevében aláírta: Csizmár Gábor államtitkár.)

Ezt a kormányzati kötelezettségvállalást megerõsítette az Országos Közszolgálati Érdekegyeztetõ Tanács szakszervezeti és kormányzati oldalának 2008. június 4-én aláírt megállapodása a 2008. évi korrekciós intézkedésekrõl a költségvetési intézményi szférában. Ennek 6. pontja: “A 2008. évi, két részletben teljesített eseti kereset-kiegészítés 2009. január1.-jétõl – az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság és a kormány között 2007. február 19.-én létrejött megállapodás 7. pontjában meghatározott intézkedésen felül – beépül az intézményrendszerek garantált bértételeibe, valamint a helyi önkormányzatok központi költségvetési kapcsolataiból származó források 2009. évi összegében növelõ tényezõként kerül figyelembevételre.” (A kormányzati oldal nevében aláírta: Simon Gábor államtitkár.)

A jövõ évi büdzsé készítõinek mindezt ismerniük kell. Ha figyelmen kívül hagyják, az hiteltelenné, így értelmetlenné tehet minden további egyezséget a kormánnyal, és beláthatatlanul súlyos következményekkel járhat.

2008-06-31

A SZEF nevében:

Varga László

elnök

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az