A SZEF aggódik a Pénzügyminisztérium újabb megszorító bérpolitikai elképzelései miatt

A Szakszervezetek Együttmûködési Fóruma (SZEF) aggodalmat keltõnek tartja azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a Pénzügyminisztérium a közszolgálatot újabb megszorításokkal sújtó elképzelésekkel készül a 2009-es büdzsé tervezete. A nyilvánosságra került információk arról szólnak, hogy a minisztériumok nem számolhatják bele a 2009-es kiadási tételeikbe a jövõ évre eredetileg tervezett 4 százalékos bérfejlesztést, helyette a pénzügyi tárca külön keretet képez a béremelésekre. Az összeget azonban majd késõbb osztják szét.
A SZEF szükségesnek tartja emlékeztetni a Pénzügyminisztérium illetékes vezetõit arra, hogy a kormányzat szavahihetõségét kérdõjelezik meg, ha figyelmen hagyják, hogy a kormány a közszolgálati érdekképviseletekkel kötött két megállapodásban is kötelezettséget vállalt a 2009. évi legalább 4 százalékos bérfejlesztésre.

A 2007. február 19-én az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottsággal kötött megállapodás 7. pontja szerint “A tárgyaló felek megállapodnak, hogy 2009. január 1-tõl kerüljön sor a közalkalmazotti illetménytáblák bértételeinek, valamint a köztisztviselõi illetményalap legalább 4 százalékos emelésére.” (A kormány nevében aláírta: Csizmár Gábor államtitkár.)

Ezt a kormányzati kötelezettségvállalást megerõsítette az Országos Közszolgálati Érdekegyeztetõ Tanács szakszervezeti és kormányzati oldalának 2008. június 4-én aláírt megállapodása a 2008. évi korrekciós intézkedésekrõl a költségvetési intézményi szférában. Ennek 6. pontja: “A 2008. évi, két részletben teljesített eseti kereset-kiegészítés 2009. január1.-jétõl – az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság és a kormány között 2007. február 19.-én létrejött megállapodás 7. pontjában meghatározott intézkedésen felül – beépül az intézményrendszerek garantált bértételeibe, valamint a helyi önkormányzatok központi költségvetési kapcsolataiból származó források 2009. évi összegében növelõ tényezõként kerül figyelembevételre.” (A kormányzati oldal nevében aláírta: Simon Gábor államtitkár.)

A jövõ évi büdzsé készítõinek mindezt ismerniük kell. Ha figyelmen kívül hagyják, az hiteltelenné, így értelmetlenné tehet minden további egyezséget a kormánnyal, és beláthatatlanul súlyos következményekkel járhat.

2008-06-31

A SZEF nevében:

Varga László

elnök

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és