A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) elnökének nyilatkozata

Elhibázott döntés

A SZEF a kormány adócsomagjának parlamenti elfogadása után is fenntartja azt az álláspontját, hogy elhibázott a béren kívüli juttatások változó mértékû, de összességében irreális megadóztatása. A válságból kilábalás kényszerû körülményei ellenére is elfogadhatatlannak tartjuk néhány juttatás adó alá vonását. Ugyanis a kormány deklarált célja ellenére kedvezõtlenül hat a foglalkoztatásra (pl. üdülési csekk, étkezési utalványok) csökkenti az amúgy is alacsony hosszú távú hazai megtakarításokat (pl. a különbözõ pénztárakhoz nyújtott munkáltatói támogatások), és visszamenõleg megkérdõjelezi kollektív szerzõdések, esetenként kormánnyal kötött megállapodások értékét, hatását.

Az érdekegyeztetõ tárgyalásokon ezért kerestük a kompromisszumot, de a 25 százalék tolerálhatatlan. Következményeinek vesztesei lesznek az eddig juttatásban részesülõ munkavállalók, de a munkaadók is, és a költségvetés is jelentõs bevételektõl esik el. Többtõl, mint amennyit a cafeteria megadóztatásától remél a pénzügyi kormányzat.

A SZEF változatlanul tart attól, hogy a munkáltatók jelentõs része – kiváltképpen a bérek és a mûködési költségek évek óta tartó megnyirbálása miatt többszörösen kárvallott közszférában – érzékelhetõen csökkenti vagy teljesen meg is szünteti az eddig adómentes béren kívüli juttatásokat. Így a magas adó elsõsorban azokat sújtja majd, akiknek az alacsony jövedelmébõl egyébként is az átlagosnál többet visz el az elõre számítottnál minden jel szerint magasabbra szökõ infláció és az áfa emelése is. De nem kétséges, hogy a kereskedelem, a vendéglátás és a belföldi turizmus is megérzik a változást. Forgalmuk apadását a tõlük befolyó adó csökkenése jelzi majd. Ez pedig – az állami közszolgáltatások finanszírozására fordítható, egyébként is szûkös keret kritikus korlátai miatt – mindannyiunk vesztesége lesz. Azoké is, akiket közvetlenül nem érint semmiféle béren kívüli juttatás.

Sajnálatos, hogy a kormány nem minden körülményt alaposan mérlegelve döntött ebben az ügyben. Ezért fontos lenne, hogy a jövõ évi költségvetés elõkészítésekor a kormány még egyszer tekintse át a béren kívüli juttatások adómértékét, vizsgálja meg a parlament döntésének minden várható következményét.

Budapest, 2009. június 30.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a