A bérstop már megvalósult a közszférában

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának közleménye

Az elmúlt napokban több nyilatkozat látott napvilágot a közszféra 2009-es kereset-kompenzációjával kapcsolatban. Ezekben gyakran egyszerre érhetõ tetten a hozzá nem értés és a felelõtlenség, amelyekkel a nyilatkozók gyakran szándékosan megtévesztik a közvéleményt és félrevezetik a társadalmat.
2009-ben megvalósult a közszférában a “sokak által igényelt bérstop”, mert a közszolgálat egyetlen tarifarendszere sem emelkedik. Ezzel szemben a 13. havi illetmény és a 2008-as inflációs kompenzáció megvonásával 2009-re 10%-ot meghaladó kereset-veszteség fenyegette a közszolgálat munkavállalóit. Ezt “sikerült” a közszolgálati szakszervezeteknek a kormánnyal folytatott tárgyalások során 6% körüli veszteségre csökkenteni.

Azok a közszereplõk, köztük pártpolitikusok, akik bármilyen minõségben nyilatkozva ezt a kompenzációt indokolatlannak, igazságtalannak tartják és 4,5% emelésnek akarják beállítani – feszültséget szítva a köz- és a piaci szféra munkavállalói között -, veszélyeztetik az amúgy is törékeny társadalmi és munkabékét.

A SZEF érdekelt a valós tényeken alapuló nyílt és õszinte vitában. De elfogadhatatlannak tartja a félrevezetõ, cinikus megnyilatkozásokat, bárki részérõl is hangozzanak el.

Budapest, 2009. január 21.

Varga László

elnök

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?