Széchenyi 2020

Európai Szakszervezetek a szélsőjobboldal és a jobboldali populizmus ellen

Illusztráció

Az ETUI 2017. április 10-12 között képzést szervezett az Európai Szakszervezetek a szélsőjobboldal és a jobboldali populizmus ellen címmel Hattingenben.

A SZEF biztosította lehetőséggel élve több magyar szakszervezet képviselője is részt vett a programon.

A tanácskozás munkanyelve angol, francia és magyar volt. A német házigazda mellett egy belga és Nagy Viktória magyar tréner vezette végig a két nap vitáit, előadásait és csoportmunkáit. A résztvevők széles köre izgalmassá és igazán érdekessé tette a politikailag minden országban kicsit más, és mégis jól megfoghatóan hasonló problémákat a szélsőjobboldali populizmus előretörése terén. Képviseltette magát francia, belga, német, svéd, máltai, magyar, angol és török szervezet is, így mind a plenáris vitákon, mind a csoportos aktivitásokra épülő munkafolyamatok közben rengeteg ismeretet szerezhettünk a szakszervezeti munkához való hozzáállások terén tapasztalható különbségekről, a csak távolabbról megfigyelt politikai helyzetekről, méghozzá egészen közvetlen, személyes, belső tapasztalatokon alapuló információkon keresztül. Ebben nagy volt szerepe volt a trénerek kitűnő felkészültségének és a feladatok kreatív, változatos összeállításának, amelyért külön köszönet illeti őket.

Az első napon a bemutatkozást követően az alap definíciók közös meghatározása volt az elsődleges feladat, ami meglepő módon nem okozott igazi nehézséget, hiszen azt tapasztaltuk a felszólalások nyomán, hogy a jobboldali és szélsőjobboldali populizmus Európa-szerte hasonló elvek és gyakorlatok mentén működik.

Fabian Virchow professzor (Alkalmazott Tudományok Egyeteme, Düsseldorf) prezentációjában bemutatta az Európai választásokat és a szélsőjobboldali pártokat belülről. Feltárta az Európai Parlamentbe bejutott ilyen jellegű politikai szervezetek hasonlóságait és különbségeit, létszámukból fakadó súlyukat és szövetségeiket.

A csoportmunkák során már érdekes volt megfigyelni, hogy hol milyen mértékűnek látják a jobboldali populizmus problémáját, és hogyan ítélik meg a média működését ennek kommunikálásában. A definíciók meghatározása csak szerteágazó ábra megalkotásával volt lehetséges, azonban az így létrehozott gondolattérképek jól tükrözték a közös véleményt.

Kifejezetten érdekes volt a politikai együttműködés lehetőségének kérdése és a tárgyalás lehetősége a szakszervezetek részéről a szélsőjobboldali pártokkal. Az elvi különbségek csak abban az esetben nem akadályozhatják meg a párbeszéd kialakítását, amennyiben az érintett párt kormányon van, bizonyos ágazatokat felügyel, irányít, hiszen az érdekképviselet elsődlegessége nem kérdéses.

A közös szakszervezeti értékek és a célkitűzések meghatározása is négy külön csoportban zajlott, mégis igen hasonló eredményt hozott, jól mutatva az egyetértést és a kialakult közös gondolkodást a lehetőségekről, konkrét intézkedési tervekről, a szélsőjobboldali populizmus elleni álláspontról. Egy átfogó kampány tervével, valamint a fiatalok minél korábbi, akár az online felületeken történő elérése és tájékoztatása fontosságával mindannyian egyetértettünk, ami talán képes őket megvédeni a téves, sokszor csak fél információkat, sarkított, néhol túlegyszerűsített paneleket használó populista pártok befolyásától.

A képzés két napja igen tartalmas és élményekkel teli volt, a záró összegzéskor szinte minden résztvevő jelezte, hogy érdeklődne a téma folytatása iránt, vagyis lehetőség esetén mindenképp részt venne a téma hosszabb kifejtésére alkalmat biztosító több napos programon is.

Az MKKSZ elnöksége nevében köszönjük a SZEF-nek a részvétel lehetőségét!

Szebeni Dóra (MKKSZ elnökségi tag) és Veres Ildikó (MKKSZ alelnök)

Hozzászólások

Töltődik...

 
Szakszervezetek.hu
legfrissebb híre: