Széchenyi 2020

MKKSZ kontra kormány

Illusztráció

A sztrájk után július 27-én már második alkalommal tárgyalt a belügyi tárca az önkormányzati tisztviselők bérköveteléseiről a szakszervezetekkel, azonban a kormány egyelőre nem tett ajánlatot, így nem haladtak előre az egyeztetések.

Az önkormányzati tisztviselők és munkatársaik béremeléséért tavaly kettő, idén július 17-én pedig ismét országos kihatású sztrájkot - amelynek keretében ötezernél több tisztviselő és műszaki, gazdasági segítő, több mint 100 polgármesteri hivatalban két órára letette a munkát - szervező MKKSZ tárgyalódelegációja július 27-én folytathatta a 14-én megkezdett bértárgyalásokat.

A Magyar Köztósztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) adatai szerint a 900 hivatalban dolgozó 17 282 ember kilenc éve nem kapott semmilyen béremelést.

Pogácsás Tibor BM-államtitkár szerint a kormány érzékeli, hogy az önkormányzati dolgozók helyzetén javítani kell. A kabinet folytatni kívánja az egyeztetést, és a tárca képviselői remélik, hogy augusztus 24-ig, az első kormányülésig lehet eredményre jutni.

Végtelenül sajnáljuk, hogy a kormány a csütörtöki tárgyaláson nem tett javaslatot, reméljük legközelebb már azt tudjuk megvitatni. E nélkül a tárgyalás meddő, mert nincs mit egyeztetni - fogalmazott Boros Péterné, az MKKSZ elnöke.

A tárgyalás végén Boros Péterné úgy vélte, hogy a megoldásnak el kell érnie az átlagosan 48 ezer forintos nagyságrendű illetményalap mértékét, és garanciálisnak kell lennie minden dolgozóra nézve, előrébb kell lépni a kollektív szerződéses rendszer felé, és a követelések követelte a Közigazgatás napja törvénybe foglalását is.

Domokos László, 2017. július 28. péntek, 10:49 (napi.hu); Lepattantak a kormányról a közszolgák - Hogy lesz ebből béremelés? című írása alapján:

SZEF Sajtóiroda

 

Kapcsolódó írás:

Ha győznek a sztrájkolók, a miniszterek bére is ugrik

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ha_gyoznek_a_sztrajkolok_a_miniszterek_bere_is_ugrik.643902.html

A saját fizetésüket is alaposan felemelhetik a döntéshozók, ha eleget tesznek az alacsony bérük miatt sztrájkoló önkormányzati dolgozók követeléseinek. Az illetményalap 50 százalékos emelése a kormánytagok fizetését is megdobná, Orbán Viktor például 800 ezret nyerne a bérrendezésen - számolta ki a Blikk.

 

 

 

Hozzászólások

Töltődik...

 
Szakszervezetek.hu
legfrissebb híre: